Dominee heeft Bond Tegen Vloeken nog niet helemaal overtuigd

null Beeld Fragment van een poster van de Bond tegen Vloeken
Beeld Fragment van een poster van de Bond tegen Vloeken

Een pleidooi voor 'hartgrondig vloeken' en 'rollende godverdommes'; dat juicht de Bond tegen Vloeken niet toe. Maar de orthodox-christelijke organisatie kan wel 'een heel eind mee' in de denktrant van voorganger Rikko Voorberg, die pleit voor eerherstel van de vloek.

Op Trouw.nl en in nrc.next stelde de Amsterdamse gereformeerde theoloog donderdag dat een samenleving er slecht aan toe als die 'niet meer durft te geloven dat iets vervloekt kan zijn'. Voorberg hoopt dat 'God verdomme' als aanvoegende wijs aan populariteit gaat winnen. Gelovigen en ongelovigen moeten er wat hem betreft niet meer voor terugdeinzen om taal als 'God verdomme de gruweldaden van de Islamitische Staat' te bezigen.

Vloeken is volgens Voorberg meer dan 'alleen kwaad benoemen'. "Je onthoudt je bewust van verdere oordelen. Die laat je over aan iemand achter deze werkelijkheid, iemand die het hart van mensen ziet. Voor gelovigen is dat God."

Een groot deel van dat pleidooi is directeur Wilfried Verboom van de Bond tegen Vloeken uit het hart gegrepen. "Wij storen ons ook aan het doorgeslagen relativisme in Nederland", meent Verboom. "Onze samenleving durft kwaad niet altijd bij de naam te noemen. Maar kijk toch eens naar wat er de afgelopen zomer allemaal is gebeurd: de oorlogen, het neergeschoten vliegtuig. Dat is het kwaad."

De Schepper roep je niet op het matje
Verboom: "Ik vind het heel goed als je vervolgens God ter verantwoording probeert te roepen. Daarvoor is moed nodig. Natuurlijk kunnen we dat niet, God ter verantwoording roepen. Hij overstijgt ons. Maar die assertiviteit is bijzonder." Zodra er termen als 'verdomme' aan te pas komen, haakt zijn organisatie af. "Dat vinden wij ongewenst. Zeker in combinatie met Gods heilige naam willen wij het niet gebruiken.

Voorbergs argument dat er in het Oude Testament ook veel wordt vervloekt, vindt Verboom niet sterk. "Dat kan zo zijn, maar in onze cultuur is dat ongewenst. In bijbelse tijden ging men op een heel andere manier om met God." Waar dat verschil precies in zit, kan hij niet direct uitleggen. "Ik ben geen theoloog."

Rikko Voorberg Beeld EO
Rikko VoorbergBeeld EO
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden