Dominee geeft Donald Trump een lesje naastenliefde

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zal wel even ongemakkelijk in de kerkbank geschoven hebben toen hij de preek van een dominee in de Amerikaanse staat Iowa hoorde, afgelopen zondag. Zij gaf hem een lesje christelijke tolerantie.

Om christelijke kiezers voor zich te winnen, schoof Trump zondag in de kerkbanken van de presbyteriaanse kerk in de stad Muscataine in de staat Iowa. Daar sprak dominee Pamela Saturnia haar gehoor toe: "Jezus leert ons vandaag dat hij juist is gekomen voor de mensen buiten de kerkmuren."

In haar preek pleitte ze voor acceptatie van 'diegenen die het minst geliefd zijn, het meest gediscrimineerd worden en het meest worden vergeten in deze wereld'. Ze somde op: vluchtelingen uit Syrië, Mexicaanse migranten.

Stop op moslims
Terwijl Trump naar aanleiding van de schietpartij in San Bernardino 'een totale en complete stop' predikte op alle moslims die de Verenigde Staten binnenkomen. Hij was bang dat 'haat van moslims jegens Amerikanen' zou kunnen leiden tot soortgelijke aanvallen.

"Waar deze haat vandaan komt zullen we moeten vaststellen. Tot die tijd en tot we dit probleem en de dreiging die ervan uitgaat begrijpen, kan ons land geen slachtoffer zijn van verschrikkelijke mensen die alleen in de jihad geloven, redeloos zijn en geen respect hebben voor een mensenleven," schreef hij.

Ook staat Trump bekend als een tegenstander van immigratie. "Als Mexico het eigen volk de grens over stuurt, sturen ze ons niet de besten. Ze sturen mensen met problemen: ze nemen drugs en misdaad mee. Het zijn verkrachters," zei hij tijdens de toespraak waarin hij zijn presidentskandidatuur bekend maakte.

Toen Trump na de dienst die een uur duurde weer buiten stond, zei hij: "Ik weet niet of dat aan mij gericht was... maar misschien wel."

Religieuze kiezers
In de staat Iowa, waar de eerste voorverkiezingen plaatsvinden, zijn religieuze kiezers een belangrijke factor. Trump moet om hun sympathie vechten met zijn republikeinse tegenkandidaat Ted Cruz, die de zoon is van een conservatieve dominee en daarom goed ligt bij gelovige Amerikanen.

Toch is Trump erg populair onder evangelicalen, hoe onwaarschijnlijk ook. 32 procent van hen ziet hem graag aan het roer in het Witte Huis, becijferde CNN. "Ik hou van hen, zij houden van mij. (...) Waarom ze van me houden? Dat moet je aan hen vragen. Maar dát ze van me houden, dat is duidelijk," zei Trump zelf over zijn gelovige achterban.

Lees hier hoe het kan dat de Amerikaanse biblebelt wegloopt met Trump.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden