Dominee gaat commercieel

Frank loopt helemaal alleen naar een bruggetje. Anneke komt er achteraan: ,,Hoe was 't, je eigen route te gaan, alleen, vooruit?''

,,Goed.''

,,Knap. Toch.'' Anneke is theologe en op stap met Frank die daar 1500 gulden voor wil betalen. De wandelende coach kost geen geld: ,,Jij investeert zodat je rendement hebt''.

De documentaire 'Iedereen een coach' brengt de niche die personal coach heet prachtig in beeld. ,,We zitten in een structurele groeimarkt,'' zegt coach Harry Starren. Bedrijven betalen, de omzet moet van vijftig naar honderd miljoen, en het aanbod roept vraag op. Nederland heeft internationaal de hoogste adviseursdichtheid -booming business. Starrens commentaar bij z'n beroepsgroep is een verademing. Coaching is narcistisch, combineert het zachte denken van de jaren '60 en '70 met de latere no nonsense ('de harde noodzaak: winst') en bedient zich van de 'terminologie van de vriendschap'.

De kijker krijgt geld en gebakken lucht te zien, die, nu de nieuwe oorlog woedt en de nieuwe economie verdampt, op het moment van uitzenden al nostalgisch stemmen. Ja, zo was het, vóór de Twin Towers.

Iedereen heeft een coach nodig, oreert Hans voor 520 à 800 gulden per uur. Hij vraagt ene Jan die op de bok zit te mennen: ,,Ben je nu gefocust of kijk je ook in de context?'' Jan blijkt gedeeltelijk gefocust. Dat moet Jan leren, want managen is focussen met behoud van de context.

De peptalk van de managersgoeroe -mijn vader zei altijd: 'wie op vakantie wil doet niet het goeie werk'- doet ook hemzelf denken aan een preek. Het is niet alleen daarom dat predikanten personal coach willen worden. Wie ben ik, waarom ben ik hier en waar gaat het naartoe? Voor ds. Theo Glasbergen zijn het vragen die hem deden besluiten commercieel te gaan, met een site, visitekaartjes en een bordje naast de deur.

,,Ik blijf hetzelfde: coach, alleen noemde je het vroeger predikant.'' Dominees móeten de markt wel op, zegt Glasbergen, want wie betaalt hen straks, als de kerk nog verder krimpt?

Met advertenties geeft hij ruchtbaarheid aan zijn bedrijfje, dat donderdag van start gaat, voor 125 gulden per uur. Komt hij met zijn initiatief niet net te laat, nu de economie stagneert? ,,Nee, als de sociale verbanden nog meer uiteenvallen dan ze nu al doen, dan is mijn nieuwe vak een blijvertje.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden