Dominee Dollar moet en zal een nieuwe privéjet kopen

null Beeld Creflo Dollar Ministries
Beeld Creflo Dollar Ministries

De adviesprijs is ruim 68 miljoen euro. De wachtlijst is lang. Toch vindt de Amerikaanse welvaartsprediker Creflo Dollar dat hij de Gulfstream G650 echt nodig heeft. Het privévliegtuig is volgens hem onmisbaar bij het verkondigen van het evangelie.

Robin de Wever

Dollar, oprichter en voorganger van een megakerk in de Amerikaanse staat Georgia, vroeg zijn volgelingen eerder dit jaar om elk 300 dollar te storten. Als ze dat alle 200 duizend zouden doen, was de Gulfstream G650 die hij op het oog had zo afbetaald.

Van overbodige luxe was geen sprake, beloofde hij in een videoboodschap. Wie overal ter wereld het evangelie wil verkondigen, ontkomt niet aan luchtvaart. En wie zo veel mogelijk zielen wil bereiken, kan maar het beste reizen in zijn eigen toestel. 'De gelovigen in onze gemeenschap' zouden begrijpen dat de inzamelingscampagne niet meer dan een 'standaardprocedure' was.

Sommige aanhangers zullen van het verzoek inderdaad niet vreemd hebben opgekeken. Dollar (het is onbekend of hij echt zo heet) heeft twee Rolls-Royces, twee miljoenenvilla's en weigert de hoogte van zijn salaris openbaar te maken. De afgelopen jaren hebben de Amerikaanse autoriteiten enkele keren een onderzoek naar hem ingesteld, ingegeven door verdenkingen van financiële malversaties. Het leverde weinig op.

Materiële voorspoed voor gelovigen
De voorganger preekt een versie van het zogenoemde 'welvaartsevangelie', de overtuiging dat God gelovige zielen beloont met materiële voorspoed. In zijn World Changers Church hanteert hij het principe van 'Honor Giving', het aan de kerk doneren van een tiende van je inkomen.

Veel andere evangelische gemeenten en pinksterkerken kennen dat principe ook. Daar heet het doorgaans 'tienden geven'. Toch moeten de meeste andere kerken maar weinig hebben van Dollars stijl. Hij zou wel erg druk zijn met verzamelen van aardse schatten.

Tot voor kort vloog Dollar de wereld over in zijn eigen Gulfstream III. Maar dat 'dertig jaar oude' ding is volgens dollar hem nu afgeschreven. In november raakte het beschadigd toen het in Londen van een landingsbaan reed. Sindsdien zijn Dollar en zijn personeel aangewezen op reguliere passagiersvliegtuigen, vertelde een woordvoerder onlangs aan de Christian Post.

Filmpje 'bracht het verzoek niet duidelijk over'
De inzamelingsactie voor het vliegtuig ging echter niet helemaal als Dollar en zijn kerkbestuur hadden gehoopt. Toen talloze media - tot ver buiten de christelijke wereld - er honend over schreven, haalde de kerk de videoboodschap offline. Dat deed vermoeden dat de campagne afgeblazen werd.

Niets is minder waar, meldt de kerk nu in een verklaring. "We erkennen ruiterlijk dat het campagnefilmpje het verzoek niet duidelijk overbracht en we bieden onze excuses aan voor de verwarring die het heeft gebracht. Het wordt nu aangepast en komt weer online als het compleet is."

Het vliegtuig blijft gewoon op Dollars verlanglijst staan. "Het is de beste, en het getuigt van de mate van excellentie waarop deze organisatie opereert. Wij, de World Changers-familie, hebben de veiligheid en het welzijn van onze pastors en leiders zo hoog zitten, dat we ze de best mogelijke luchtvaart toewensen."

Model G650, dat Dollar op het oog heeft. Beeld Gulfstream
Model G650, dat Dollar op het oog heeft.Beeld Gulfstream

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden