Dominee die Jezus ontkent dichtbij 'ontslag'

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

De kans dat predikant Edward van der Kaaij - die stelt dat Jezus nooit heeft bestaan - weer aan het werk in zijn protestantse gemeente in Nijkerk is er een stuk kleiner op geworden. Het regionale kerkbestuur laat onderzoeken of de predikant de Vredeskerk in Nijkerk 'nog langer met stichting kan dienen'. Wordt die vraag ontkennend beantwoord, dan moeten Van der Kaaij en de Vredeskerk definitief uit elkaar.

Van der Kaaij werd afgelopen voorjaar op non-actief gesteld, omdat zijn opvattingen over de historiciteit van Jezus tot flinke onrust zorgden. Van der Kaaij publiceerde vorig jaar een boek over zijn opvattingen, maar pas afgelopen voorjaar leidden die opvattingen tot ophef. Bij een interkerkelijke dienst werd de predikant de toegang tot de kansel ontzegd. In een interview met Trouw zei hij: 'Alle elementen uit het verhaal van Jezus vinden hun oorsprong in het oude Egypte. Daar komt de oermythe vandaan van een God die mens wordt, van sterven en opstaan, van geboren worden op 25 december uit een maagd.'

Arjan Plaisier, de landelijk secretaris van de Protestantse Kerk in Nederland, veroordeelde de uitlatingen van Van der Kaaij: 'Jezus Christus hing niet aan een mythisch kruis. Hij hing aan een echt kruis en droeg zo de last van de wereld'. Ook onder andere theologen en historici worden de opvattingen van Van der Kaaij vrijwel niet gedeeld.

De schorsing van Van der Kaaij - die sinds 1992 predikant van de Vredeskerk is - werd al een keer verlengd, en nu heeft het regionale bestuur dus een volgende stap gezet. Het zogenoemde generale college voor de ambtsontheffing zal nu onderzoeken of Van der Kaaij en de Vredeskerk samen verder kunnen. Hoe lang dat gaat duren, is niet bekend.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden