Dominee Carel ter Linden leidt uitvaartdienst Friso - wie is hij?

In het nieuws omdat... ...Carel ter Linden vandaag de uitvaartdienst van prins Friso leidt. De dominee ging ook voor bij de huwelijksdienst van de prins met Mabel Wisse Smit in 2004. Beeld anp
In het nieuws omdat... ...Carel ter Linden vandaag de uitvaartdienst van prins Friso leidt. De dominee ging ook voor bij de huwelijksdienst van de prins met Mabel Wisse Smit in 2004.Beeld anp

Dominee Carel ter Linden zag prins Friso opgroeien. Hij gaf de prins en zijn broers Constantijn en Willem-Alexander catechisatie en ging voor bij de kerkelijke inzegening van alle drie hun huwelijken - als laatste dat van Friso met Mabel in 2004. Amper tien jaar later moet de dominee de prins begraven.

In de Stulpkerk van Lage Vuursche leidt dominee Carel ter Linden vandaag de uitvaartdienst van prins Friso. Ter Linden (Amersfoort, 1933) leerde de koninklijke familie kennen toen hij predikant was van de hervormde Kloosterkerk in Den Haag. Koningin Beatrix en haar gezin bevonden zich regelmatig onder zijn gehoor. In prins Claus zag Ter Linden een geestverwant, zei hij eens: iemand die weinig ophad met kerkelijke instituties en georganiseerde godsdienst, een mens die op een 'postmoderne' manier religieus was, met veel vragen.

Ook voor de predikant zelf is het christelijk geloof allerminst een stelsel van vaste zekerheden. Dit voorjaar zei hij in een gesprek met deze krant: "Ik heb afscheid genomen van een bepaald soort God. Van een God die de wereld heeft geschapen met alles wat erbij hoort, die in ons leven ingrijpt, van een God die ons op een verborgen manier leidt, zonder wiens wil zich niets voltrekt dat zich voltrekt."

Waardering voor eeuwenoude woorden
Hoewel Carel ter Linden voorging in de huwelijksdienst van prins Friso en Mabel, vroegen de prins en zijn vrouw ex-priester Huub Oosterhuis hun dochter Luana te dopen. Dat gebeurde niet in een kerkdienst, maar tijdens een besloten bijeenkomst op Huis ten Bosch, het woonpaleis van koningin Beatrix in Den Haag. De keuze voor zo'n type bijeenkomst zegt wellicht iets over Friso's verhouding tot de kerk: waardering voor de rituelen en eeuwenoude woorden, maar weinig binding met het instituut - noem het 'postmodern', zoals zijn vader.

In de verslagenheid van het verdriet wendt de familie van Friso zich tot de voorganger met wie zij een jarenlange band hebben opgebouwd.

Over het verlies van een dierbare kan Ter Linden uit eigen ervaring meespreken. Halverwege de jaren negentig verloor hij zijn vrouw, juist terwijl de predikant een boekje over rouw schreef. Daarin noteerde hij het advies: 'Bedwing de neiging troostende dingen te zeggen'. "Deze poging tot troost ontneemt de ander de ruimte om zich verder uit te spreken en iets kwijt te kunnen van zijn verdriet, hulpeloosheid; van zijn woede tegenover het leven en wie weet ook tegenover God."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden