RecensieJe kunt het!

Dominee Baardmans doet een flinterdunne oproep tot zelfliefde

Je kunt het! Zinvol leven met Dominee Baardmans 
Jan Willem van der Straten 
KokBoekencentrum 
192 blz., €17,99
★☆☆☆☆

De auteur

Jan Willem van der Straten, alias Dominee Baardmans, is theoloog, vlogger, en vrijgevestigd prediker. Zijn grote inspirator is de Amerikaanse televisiedominee Joel Osteen. Als dertienjarige seculier opgevoede jongen werd hij geraakt door diens boodschap van een optimistisch geloof, en dat maakte dat Van der Straten uiteindelijk theoloog werd

De thematiek

‘Dominee Baardmans’ zoals Van der Straten zichzelf noemt, geeft in dit boek tien tips voor een zinvol leven. Een zinvol leven, dat is volgens hem een leven waarbij je alle verschillende facetten van het leven kunt integreren: je werk, je privéleven, je opleiding, je gezondheid. De eisen en verantwoordelijkheden in al deze domeinen botsen vaak, maar met positieve gedrevenheid kun je er samenhang in brengen.
Die tien tips beslaan tien hoofdstukken, en dragen titels als: ‘Word jouw grootste fan’, ‘Gebruik tegenslag’ en ‘Overwin jezelf’. Met korte anekdotes, verhalen uit zijn eigen leven en bijbelverhalen werkt Van der Straten de tips dan verder uit.
Centraal in zijn tips staat steeds het idee van zelfliefde. Er is volgens hem niets dat een mens zo belemmert in het najagen van een zinvol leven als negativiteit. Maar als je minstens zoveel van jezelf houdt als van andere mensen, en blaakt van gezondheid, ambitie en zelfacceptatie, dan kun je jouw ambities dichterbij brengen. Niet voor niets eindigt ieder hoofdstuk met: Je kunt het!

Opvallende stelling

De beste manier om jezelf te leren accepteren, is om te geloven dat God jou altijd accepteert, hoe je ook bent. Met het christendom kan dat, want dat geloof geeft het beste fundament voor je zelfvertrouwen. Daar is het verhaal van Mozes een goed voorbeeld van. Mozes stotterde, en was daar onzeker over. Maar met Gods hulp overwon hij zijn angst en lukte het hem tóch om de geschiedenisboeken in te gaan als de persoon die Israël uit Egypte leidde.

Kenmerkend citaat

Met een verwijzing naar Jezus’ oproep om niet bang te zijn, stelt Van der Straten dat wij niet moeten “toelaten dat negativiteit van andere mensen of, zoals in deze context, negatieve ervaringen uit ons eigen verleden ons vertragen. Ons weerhouden van het bereiken van ons doel. Weerhouden om te groeien tot alles wat God voor ogen heeft. Het mooie aan de God van de Bijbel is zijn vergevingsgezindheid. Alsof het universum je elke dag opnieuw een knuffel geeft en zegt: het is oké.”

Reden om dit boek wel te lezen

Dominee Baardmans is positief op zijn Amerikaans, en omarmt vrijmoedig alle clichés die daarbij horen. Onbekommerd kan hij dingen schrijven als “als jij niet van jezelf houdt, is het leven niet fijn en gezellig”. Het zijn platitudes, maar wel vlot geschreven en gelardeerd met verhaaltjes, voorbeelden en natuurlijk wetenschappelijke onderzoek! Als je even klaar met ingewikkelde zelfreflectie en diepzinnigheid, en je hebt behoefte aan een luchtige peptalk, dan is dit geen verkeerde keus.

Reden om dit boek niet te lezen

Maar theologisch gezien is het allemaal natuurlijk flinterdun. Vrijwel alle bijbelverwijzingen zijn oppervlakkig en voegen niets toe. Als hij beweert dat je alleen succesvol wordt als je je gaat omringen met positieve mensen die in je geloven, verwijst hij naar Jezus met zijn twaalf apostelen. En als hij oproept tot een gezonde levenstijl als uiting van zelfliefde, verwijst hij opnieuw naar Jezus. Want terwijl de meesten van ons de 10.000 aanbevolen stappen per dag nooit aantikken, liep Jezus met gemak heen en weer tussen Galilea en Jeruzalem. Zulke voorbeelden maken dat je dat ‘dominee’ in Dominee Baardmans maar beter met een korreltje zout kunt nemen.

Lees ook:

Dominee Baardmans gebruikt de Bijbel tegen keuzestress

In een tijd van overdaad en burn-outs kan het geloof helpen, denkt Jan Willem van der Straten alias Dominee Baardmans. ‘Erop vertrouwen dat alles goed komt en geloven dat je er niet alleen voor staat, best relaxed’, vertelde hij in een interview met deze krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden