Dominante baas Douwe Egberts zoekt uitvoerder

Vertrekkende topman bij koffieconcern, Michiel Herkemij, krijgt royale premie mee

Is Jan Bennink, de grote man van Douwe Egberts, in staat een nieuwe topman te vinden die permanent zijn hete adem in de nek wil voelen? Die vraagt dringt zich op na de aankondiging dat de CEO Michiel Herkemij ermee op houdt.

Bennink en Herkemij botsen 'over het tempo van verandering' van het bedrijf. Bennink staat bekend als een man met weinig geduld en daar krijgt ook de opvolger van Herkemij mee te maken. DE Master Blenders (DEMB), zoals Douwe Egberts tegenwoordig heet, heeft geen aparte directie met los daarvan toezichthoudende commissarissen naar een Amerikaanse bestuursmodel. DE heeft een one-tier board, waarin zowel de directie als de toezichthouder in een bestuur zitten. Jan Bennink is voorzitter van het bestuur en de vertrekkende Herkemij is deze maand nog de uitvoerend directeur,

Douwe Egberts hoorde jarenlang bij het Amerikaanse concern Sara Lee. Daar werkte ook Jan Bennink. Hij bedacht dat Douwe Egberts zelfstandig beter uit de verf zou komen en organiseerde een beursgang in Amsterdam. Sinds juni heeft het bedrijf een notering.

Via de Amerikaanse aanpak moet Douwe Egberts een wereldmerk worden. Een pak Roodmerk koffie is niet meer goed genoeg, met premium soorten koffie is een hogere marge te halen, zo is de filosofie. Een aantal nieuwe soorten koffie is al geïntroduceerd; iets andere bonen in een fris pakje voor een 20 procent hogere prijs. Tot nu toe heeft de nieuwe aanpak onvoldoende opgeleverd. In de eerste maanden na de beursgang zakte de verkoop van koffie, ondanks een gigantische reclamecampagne van Douwe Egberts. Onder het motto 'Welkom Thuis' benadrukte DE terug te zijn in Nederland. Op de Duitse markt lieten de consumenten Douwe Egberts links liggen na een te drastische prijsverhoging van de koffie.

Robert-Jan Vos, beleggingsanalist van ABN Amro heeft twijfel over de grote ambitie: minimaal 5 procent meer omzet in 2015. "De consumentenmarkt is moeilijk. Ter vergelijking: een bedrijf als Unilever gaat al uit van géén groei in Europa de komende tien jaar."

In Brazilië, een van de belangrijkste markten van Douwe Egberts, kreeg het bedrijf te maken met fraude. Dat debacle wordt Herkemij niet echt aangewreven, denkt Errol Keyner, van de Vereniging van Effectenbezitters. Het is het ongeduld van Bennink dat hem is opgebroken. Keyner vindt dat onterecht. "Herkemij was nog maar net bezig. Het opbouwen van een premium-merk kost jaren. Dat doe je stap voor stap."

Herkemij vertrekt overigens niet met lege handen. Hij verdiende 900.000 euro per jaar en ontving bij zijn aantreden 600.000 euro tekengeld. Nu hij weggaat wordt hij een half jaar doorbetaald (opzegtermijn), krijgt een jaarsalaris mee en kan mogelijk voor een fors bedrag aan aandelen verzilveren. De taken van Herkemij worden nu waargenomen door Bennink, die enige ervaring heeft met vertrekpremies. Toen hij in 2007 als bestuursvoorzitter het babyvoedingsbedrijf Numico verkocht, ontving hij een bonus van 87 miljoen euro. De opvolger van Herkemij zal volgens Keyner voor de cruciale vraag komen te staan: "Ben ik de baas of is Jan Bennink dat?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden