Domenech: Ik had in 2008 al moeten stoppen

Raymond Domenech hield tot nu toe zijn mond over het fiasco van het Franse voetbal elftal tijdens het laatste WK in Zuid-Afrika. Deze week zei de ontslagen bondscoach dan eindelijk iets. Van een echt mea culpa kwam het niet. Domenech blijft Domenech.

Kleis Jager

De 'meest gehate man van Frankrijk' besloot te praten omdat hij het moe was anderen over hem te horen. ¿Ik wil nu mijn waarheid, mijn kant van het verhaal vertellen. Ik ben niet de halve zool waar ik altijd voor wordt gehouden'', zo opent hij het exclusieve vraaggesprek in het blad L'Express.

Een veelbelovend begin, maar veel wijzer worden de getraumatiseerde fans van les Bleus niet van Domenech.

Hoe zat het nou bijvoorbeeld met die spelersstaking. Wie waren de leiders? De coach heeft ze niet gezien. Hij probeerde de selectie, die zich had teruggetrokken in de spelersbus, te overreden te gaan trainen, vertelt hij. Drie keer stapte hij uit, om ze bedenktijd te geven. Zonder resultaat. Iedereen bleef zitten, terwijl de camera's beelden van een bus met dichtgetrokken gordijntjes registreerden.

Dit verweer bevestigt alleen maar het beeld van iemand die geen enkel gezag had. Het beeld van een merkwaardige druif, die schuil ging achter een masker van arrogantie. Waarom las hij bijvoorbeeld de verklaring van de spelers voor die onder andere tegen hun trainer was gericht? ¿Omdat we al een uur in die bus zaten. Niemand wilde die verklaring voorlezen aan de wachtende pers. Op een gegeven moment heb ik gezegd, dan doe ik het wel.¿

Aan Nicolas Anelka, om wie de spelers in staking gingen nadat die naar huis was gestuurd, wil hij geen woorden vuil maken. Omdat Anelka een procedure is begonnen tegen L'Équipe, de krant die berichtte dat de aanvaller Domenech 'laat je toch in je hol naaien, vuil hoerenjong' had toegevoegd.

Meer lucide is Domenech als hij toegeeft dat er slecht gevoetbald is en dat dit ook lag aan de keuzes en de strijdwijze van de coach. En als hij de spelers 'een verzameling rotjongens' noemt die zich niet bewust waren van de schade die zij aanrichtten.

Hij mist het voetbalveld op een 'bijna fysieke manier' zegt hij, maar dat zal veel liefhebbers weer minder overtuigen. Zelden wekte Domenech, met zijn voorkeur voor grote, fysiek sterke spelers, de indruk echt van de sport te houden. Discussies over tactiek ging hij altijd uit de weg. Onder zijn leiding waren de Bleus in de woorden van oud-international Bixente Lizarazu niet in staat de bal drie keer achter elkaar over te spelen. De finale van het WK in 2006 werd gehaald na een coup van oudgedienden onder leiding van Zinedine Zidane.

De grote vraag is waarom Domenech werd gehandhaafd na het ook al dramatisch verlopen EK van 2008 waarbij onder andere met 4-1 van Nederland werd verloren. Domenech geeft toe dat dit 'achteraf gezien' een goed moment was geweest om te stoppen. ¿Ik vraag me zelfs af waarom niemand me toen verplicht heeft dat te doen'', beweert hij zelfs. Maar hij zwijgt over de afspraken die hierna werden gemaakt met spelers: hij beloofde sommige te selecteren als ze publiekelijk hun steun voor hem uitspraken.

Een mislukte poging iets zijn imago te herstellen, zo luidde het algemene oordeel over Domenech's interview. Sympathie wekken, dat was waarschijnlijk het doel. Dat zal ook de achtergrond zijn geweest van zijn besluit onlangs om een keer in de week pupillen in een achterstandbuurt van de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt te trainen. Zo probeerde hij de verontwaardiging over de hoogte van zijn eis tot schadevergoeding voor zijn ontslag (2,9 miljoen euro)te dempen.

Voorlopig is Domenech nog werkzoekende. Hij heeft 'verschillende aanbiedingen' van clubs afgewezen, zegt hij.

Toneelspeler

Domenech is een niet onverdienstelijk amateurtoneelspeler. In een spot voor Bwin (online pokeren) speelde hij vorig jaar zichzelf, een uitgekotste voetbalcoach die op zoek gaat naar een manier om terug te slaan. Hij duikt op in een Aziatisch land waar hij onder leiding van een oude karateka zich, na lang en hard oefenen met succes, bekwaamt in het pokerspel. Het was bedoeld als knipoog, zei Domenech zelf over het filmpje. Maar het werd vooral gezien als een poging om aan de deconfiture van les Bleus geld te verdienen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden