Dombo blijft een echte studentenclub

Traditiegetrouw werd op hemelvaart het door Studenten Bridge Club Dombo (Utrecht) georganiseerde Dombo-viertallentoernooi gehouden. Het was nog een 'jubileumuitgave' ook, want het was de 30ste editie.

Deze keer kon wel gespeeld worden in het NDC Den Hommel, omdat het Arboned-toernooi pas de volgende dag van start ging (voorheen begon dit altijd op hemelvaartsdag).

'Thuisspelers' Star 1 (Dennis Kruis-Kees Jan Willemsens en Svend Germann-Koeno Brouwer) wonnen het toernooi met de hakken over de sloot. De overwinning was mede te danken aan dit scherpe slemmetje dat Brouwer-Germann binnensleepten (Zie diagram 1).

West Noord Oost Zuid

Brouwer Germ.

- - - 1SA

pas 2 pas 2

pas 3 pas 3

pas 3SA pas 4

pas 5 pas 6

pas pas pas

West kwam uit met B voor de heer van Germann. Hij speelde ruiten na en liet de acht houden. West speelde troef na voor de boer van Germann. Hij schatte de situatie nu perfect in: west heeft H, anders had wel klaveren (na)gespeeld. Derhalve zag hij dus af van de snit op H, hij speelde A en klaveren getroefd, ruiten getroefd (bij oost de aas) en weer klaveren getroefd. Toen bij west H viel, kon hij de troeven trekken en claimen.

In de laatste wedstrijd stelde deze mooie verdediging van Brouwer-Germann de zege veilig (Zie diagram 2).

West Noord Oost Zuid

Brouwer Germ.

- 1 dbl pas

1SA dbl pas 2

pas pas pas

Noord dacht met zijn 18-punten nog even in de bieding te moeten komen met een doublet. Zuid kon niet anders dan 2. Het contract in de 5-3 lijkt wel speelbaar, maar Brouwer-Germann straften het lichtzinnige bieden genadeloos af. Brouwer kwam uit met H, harten naar de aas, harten na getroefd. Schoppentien na, heer aas en ook VB geïncasseerd. Nu speelde Germann 2 naar de aas van zijn partner, die weer klaveren naspeelde voor de heer van Germann, die om het af te ronden voor de vierde keer harten speelde! Nu kwam B in de surcoup nog binnen, vier down!

Vanwege het jubileumkarakter van deze editie werden in de laatste ronde de restanten van het boek 'Tien jaar SBC Dombo' uitgedeeld onder de deelnemers. Een deel van de volgende anekdote uit dit boek is van Albert 't Hart en kan niet vaak genoeg herlezen worden:

,,Na het riante optreden tegen Nieuwegein togen we 'n tikkie blasé naar Star. Weliswaar ontbrak Olaf, die zijn carnavalshoofd was gaan bijbruinen in het hooggebergte, maar we gingen ervan uit dat invaller Willem Mevius voldoende bestand zou zijn tegen het geraaskal van P.V.

Star overigens was eens een gevreesde naam in het vaderlandse topbridge. Bevangen door heimwee naar vervlogen roem nam het bestuur krachtige maatregelen. Onder andere besloot het competitiewedstrijden af te doen laten werken in een kerk. Immers, waar aardse middelen als spelkennis en intelligentie tekortschieten, komt wat gepaste bijstand van het Allerhoogste wel zo gelegen.

De koster en zijn hulpje dragen zorg voor het laven van de spelers. Nu mag als bekend worden verondersteld, dat het Rijk des heren niet van deze aard is. Dit geldt zeker voor het prijsbeleid van de sacristie: zowel uitverkorenen als blinde heidenen mogen lappen -en vet ook. Wij mannenbroeders herkennen natuurlijk onmiddellijk de ware strijder voor de Dortse leerstellingen: een avondje Star dwingt de modale innemer tot minimaal een week van volstrekte onthechting -en slechts de Smalle Weg van onthouding en zelftucht leidt de christen naar de selecte wereld der uitverkorenen.

Toen wij na een barre reis door Zuilen (Henk had zich een nieuwe Jap aangeschaft, maar chauffeurde wel zelf), de kerk hadden bereikt, snakten wij natuurlijk naar een kopje koffie. Het stuitende hulpje mompelde echter dat zijn baas hem strikte orders had verstrekt niet voor halfacht te serveren.

Gezien de megawinsten die koffie een barexploitant opleveren, is dit beleid voor de kerk onbegrijpelijk, maar kenners van de kerkvaderen weten natuurlijk direct, hoe de vork in de steel steekt: Non bibare legiones Domini vincire facit.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden