Dom, maar wel eerlijk

In 1999 schreef Jan Peter Balkenende in een artikel in het blad Openbaar Bestuur dat de ’sorry-democratie’ een bedenkelijke verschraling van de democratie en het functioneren van het openbaar bestuur betekent. Ook in zijn boek ’Anders en beter’ (2002) schreef hij dat de door Paars geïntroduceerde sorry-democratie haaks staat op de ministeriële verantwoordelijkheid en op een betrouwbare overheid.

Deze vorm van politiek bedrijven is iets waaraan Balkenende in de Paarse tijd (1994-2002) zo’n hekel aan had toen het CDA nog in de oppositiebanken zat. Nu creëert hij zelf de situatie. Een nieuwe vorm van sorry-democratie is geboren: sorry zeggen en blijven zitten, zelfs zonder daadwerkelijk sorry te zeggen.

Florian de Roder Driel

Omdat de premier het niet over zijn lippen krijgt, zeg ik het maar tegen de Irakezen: sorry. Excuses voor het steunen van een illegale oorlog. Het besluit van ons toenmalige kabinet was fout. Als in een vraagstuk van oorlog en vrede verkeerde beslissingen blijken te zijn genomen, treedt in Nederland naar goed democratisch gebruik de premier af, maar onze huidige minister-president beschikt niet over de juiste normen en waarden om die stap te zetten.

Tom Stobbelaar Wageningen

Ik hoop dat bij de verdere behandeling in de Kamer de volksvertegenwoordigers over voldoende kortetermijngeheugen beschikken en zich de bedreigingen nog weten te herinneren die Saddam Hoesein toen uitte, alsmede het aan zijn laars lappen van vele resoluties.

Verder wil ik verwijzen naar het optreden van de Volkerenbond (voorganger VN) in de jaren dertig tegen Hitler. Nooit kwam er een unaniem besluit. Juristen, in dienst van het volkerenrecht, zijn het nooit met elkaar eens. Met de complimenten aan de premier.

Just Hebly Winterswijk

In zijn column van gisteren kon Ephimenco ook mijn gevoelens niet beter vertolken over het Irak-rapport, en het circus er omheen. Wat de premier deed, verdiende zeker niet de schoonheidsprijs. Maar ik heb met stijgende verbazing op tv gezien hoe de oppositie reageerde. Alexander Pechtold die niet wist hoe hard hij naar het spreekgestoelte moest hollen en met veel retoriek en armgezwaai stond te oreren. Mark Rutte die met een zelfvoldane grijns op zijn gezicht in het rond stond te kijken, maar was de toenmalige minister van defensie niet Henk Kamp, lid van zijn club de VVD? Ook Agnes Kant en Femke Halsema deden niet voor elkaar onder en Geert Wilders deed op de zijn inmiddels bekende manier mee.

Piet Kaal Dieren

In de koppigheid van Balkenende zit ook iets moois. Natuurlijk was zijn reactie op het rapport-Davids niet handig. Natuurlijk had hij beter kunnen zeggen dat er alle aanleiding was het grondig te bestuderen om daarna te reageren. Maar er zat hoe dan ook toch iets oprechts in de reactie van de premier. Hij meent naar eer en geweten te hebben gehandeld bij het wegnemen van de maagzweer Saddam Hoessein. Balkenende heeft laten zien dat hij staat voor wat hij stond, hoe onjuist dit zeven (!) jaar na dato ook blijkt te zijn. Daaruit blijkt zijn rechtlijnigheid en vooral zijn eerlijkheid. Mooi, maar wel onverstandig, als niemand het begrijpt.

Wilhelmus Wildeman Noordwijk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden