Dolfijnen van Amerikaanse marine vinden zeldzame 19de eeuwse torpedo

Een foto van de eerste Howell-torpedo Beeld CBS 8
Een foto van de eerste Howell-torpedoBeeld CBS 8

Twee dolfijnen van de Amerikaanse marine heben een zeer zeldzame Howell-torpedo gevonden. De dieren werden getraind voor de kust van Californië toen ze de torpedo vonden. Het type torpedo werd indertijd gezien als grensverleggend oorlogstuig.

De Amerikaanse marine traint dolfijnen ondere andere om objecten zoals mijnen in het water te vinden. De trainers verbergen nepmijnen in het water en laten de dolfijnen daar naar zoeken. Toen één van de dolfijnen aangaf iets gevonden te hebben op een plek waar de trainers niets verstopt hadden, negeerden de trainers de dolfijn dan ook.

Toen echter een andere dolfijn een week later op dezelfde plek aangaf iets gedetecteerd te hebben, gaven de trainers de dolfijn opdracht het object te markeren. De dolfijnen maken gebruik van sonarsignalen, die ze in staat stellen om met slecht zicht onder water te 'zien.'

Omdat in eerste instantie niet duidelijk was wat de dolfijnen gevonden hadden, schakelde de marine internetgebruikers in om te achterhalen wat het gevonden object was. Op deze manier kwamen ze erachter dat het ging om de zeldzame torpedo.

Torpedo
De vondst van de torpedo is bijzonder omdat het oorlogswapen stamt uit de periode 1870-1879 en in die tijd als revolutionair werd gezien. De torpedo is een van de eersten die gebruik maakte van een zelf aangedreven propeller. Er werden slechts vijftig van de torpedo's gemaakt voordat een rivaliserend bedrijf aan de haal ging met de technologie.

De torpedo is gemaakt van messing en kon met bijna veertig kilometer per uur een doelwit raken op bijna vierhonderd meter afstand. 'Met in het achterhoofd dat huishoudens in de Verenigde Staten nog geen stroom hadden, was dat behoorlijk geavanceerd voor die tijd', zegt Christian Harris van het Ruimte en Maritiem Systeem Centrum voor Oorlogsvoering (Spawar), waar de dolfijnen getraind worden, tegen de LA Times.

Spawar
Het Spawar werkt met de dolfijnen vanwege twee belangrijke kwaliteiten die de dieren hebben. De eerste is het sonarsysteem, volgens de marine 'het meest ontwikkelde dat de mens kent.' Tweede reden is de duikcapaciteiten van de dolfijn.

Naast dolfijnen traint de Amerikaanse marine ook zeeleeuwen. Omdat er in de loop van de tijd veel misverstanden zijn ontstaan over dolfijnen in dienst van de marine, heeft de Amerikaanse overheid een uitgebreide website met informatie over de dieren.

De gevonden torpedo Beeld cbs 8
De gevonden torpedoBeeld cbs 8
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden