Dolfijn gewond bij seksspel

Van een onzer verslaggevers HARDERWIJK - De foto's van dolfijn Honey met een diepe snee op de rug lijken gruwelijk en het protest tegen de behandeling van de dieren in het Dolfinarium redelijk, maar volgens dierenarts T. Dokter berust de onrust op een misverstand. Honey heeft de verwonding opgelopen tijdens een 'seksspelletje' waarbij zij vermoedelijk de rand van het bassin heeft geraakt.

Dierenrechtenorganisatie Peta (People for The Ethical Treatment of Animals) stuurde gisteren een bericht het land door dat zij van donateurs die het Dolfinarium hadden bezocht, schokkende foto's had gekregen met daarop de verwonde Honey, die door Peta 'Hannie' wordt genoemd. Bijgevoegde afdrukken laten inderdaad een dolfijn zien met een fikse snee van ongeveer 40 cm, de huid lijkt zelfs los te komen. Peta schrijft dat zij directeur R. de Clerq van Dolfinarium heeft gevraagd contact op te nemen met de Amerikaan Ric O'Barry, de oud-trainer van Flipper die zich nu inzet voor de terugkeer van dolfijnen naar de vrije natuur.

Volgens een Dolfinarium-woordvoerster is dat niet nodig. Zij zegt dat al is geconstateerd dat Honey de wond spelend heeft opgelopen, iets dat in de vrije natuur ook kan voorkomen. “De wond lijkt ernstig omdat deze snel wit wordt, maar ik kan meedelen dat hij nu al weer bijna is verdwenen. Het gaat heel goed met Honey.”

Peta zou het liefst zien dat de dolfijnenshows werden gestopt en zal zondag toch bij het Dolfinarium tegen de misstanden demonstreren.

Dolfijnen en andere zeedieren bereiken in de 'chloorbaden' slechts een fractie van de leeftijd die ze in het wild zouden halen. “Ze moeten terug in het wild”, vindt Peta. “Laten ze zich bij het Dolfinarium richten op de opvang van zeedieren, zoals ze nu al doen met de opvang van bruinvissen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden