Dolf Jansen 'Veilig'

Actueel? Dolf Jansen is zo'n beetje de recordhouder van de oudejaarsconference, zijn eigen teller staat op 25, maar als wij goed rekenen is 'Veilig' zijn 27ste! Van iemand die zo gewend is om het nieuws op geheel eigen wijze te fileren verwacht je één bonk actualiteit. Maar nee, deze keer overheerst de tijdgeest de nieuwsfeiten. In het begin staat hij wel erg lang stil bij zijn eigen finest hour van dit jaar: zijn speech tijdens het Correspondents' Dinner afgelopen februari. Verder komt langs: de dood van onder meer Prince, Bowie en Cruijff, de politieke ideeën of het gebrek eraan van Jan Roos, de vermoorde Engelse politica Jo Cox en de Brexit.


Troostende boodschap? Dolf Jansen maakt zich druk om de verharding in de maatschappij en houdt, in de geest van Jo Cox en wetenschapper Stephen Hawking, een pleidooi voor empathie. Omdat de overeenkomsten tussen mensen meestal veel groter zijn dan de verschillen. Kost bovendien niks, dat inleven in een ander, en iedereen kan het, op elk moment. Als je maar wilt.


Is het grappig? In Amstelveen gebeurden er behoorlijk wat onverwachte dingen - laatkomers uit Maleisië en Jakarta bijvoorbeeld - waar Jansen de hele avond mee vooruit kon. Ook sterk is zijn Lenny-Bruce-achtige stand-up act middenin. In een spot laat Jansen de onderbuikgevoelens los, feiten doen er niet meer toe. Verontrustend cabaret.


Hoe ziet het eruit? Jansen pakt dit keer niet echt uit qua decor, er verschijnen af en toe wat plaatjes op een oversized diascherm. Zelf ziet hij er wel opvallend uit en hij legt meteen uit dat de keuze of een boerkini was of dit: een bijzonder zonnig geel/zwart pak met korte broek.


Past het in de traditie? 'Veilig' is een behoorlijk klassieke oudejaars, zeker in het idioom van Jansen. Dit keer dus meer de tijdgeest dan gebeurtenissen, personen of politici. En Jansen zingt niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden