Dolblij met de naderende sloop

Amsterdam rekent af met de verguisde Bijlmermeer. De meeste flats gaan tegen de vlakte, de bewoners krijgen er een huisje met een tuintje voor terug. Wat blijft er straks nog over van het vertrouwde Bijlmergevoel? Vandaag: de ervaringsdeskundige.

Parkeerwachter Boyke is een ervaringsdeskundige. Sinds 14 jaar woont hij in hoogbouwflats in de Bijlmermeer, de eerste zeven jaar in Kouwenoord en daarna in De Klieverink. Wie van hem een pleidooi verwacht voor redding van de hoogbouw, of zelfs maar een greintje nostalgie, komt bedrogen uit. Hij is dolblij met de naderende sloop. Schril beschrijft hij het verval. Onlangs trof hem een appel, neergestort vanaf een van de galerijen van De Klieverink. ,,Ik had geluk, hij schampte mijn gezicht. Als ik hem vol op mijn hoofd had gekregen weet ik niet wat er zou zijn gebeurd. Die mensen beseffen niet welke snelheid die dingen krijgen, die ze voor de grap naar beneden smijten.''

Onlangs hebben onverlaten een kennis van al diens boodschappen beroofd. Anderen hebben de gsm van zijn dertien jaar oude zoon gestolen. En zo kan hij nog wel even voortgaan. En dan zegt hij, misschien ongewild, toch iets positiefs over de hoogbouw. In zo'n flatgebouw heb je negenhonderd woningen, er wonen al gauw drieduizend mensen. Een compleet dorp dus. Hoeveel mensen uit zijn flat kent hij? ,,Bijna allemaal'', zegt hij zonder aarzelen. ,,Nee, niet bij naam, bij naam ken ik vooral moslims, want die zie ik elke vrijdag in de moskee en daar praat ik dan mee. Maar de meeste anderen ken ik wel van gezicht.'' Hoe dat komt? Door twee dingen, die voor het overige juist veel ellende veroorzaken, de 'binnenstraat' en de 'lift'. De plekken waar mensen elkaar constant tegenkomen.

De overdekte 'binnenstraat' bevindt zich in het flatgebouw, net boven de bergruimtes op de begane grond, afgesloten van de buitenlucht, langs de hele lengte van het gebouw. Iedereen die een van de drie liften wil benutten moet een stuk door die binnenstraat lopen. Tegen onverlaten, die je daar willen overvallen, ben je machteloos, want je kunt geen kant uit. Anderzijds vormen de drie liften een prachtige vluchtweg voor criminelen. Als de politie de binnenstraat betreedt (een heel gedoe want er zijn maar een paar ingangen), springen de criminelen in een van de drie liften waarna de politie mag raden op welke verdieping ze zullen uitstappen.

Toen Boyke hier kwam wonen, stonden er in de binnenstraat bloembakken, maar die werden te vaak vernield en zijn weg. In de liften rook het prettig. Nu stinkt het er doordat mensen er pissen en vuilniszakken deponeren. Officieel moeten ze die naar een container brengen in de binnenstraat maar velen laten die moeite liever over aan schoonmakers.

Boyke vindt het jammer dat er door de vernieuwing van de Bijlmer zoveel bomen zullen sneuvelen. Want de begroeiing tussen de hoogbouwflats is prachtig. ,,Alles heeft zijn prijs'', oordeelt hij. ,,En het mag daar beneden mooi zijn, mijn kinderen laat ik er toch niet spelen.'' Ze mogen van hem de galerij niet af, als er beneden iets gebeurt duurt het veel te lang voordat hij bij hen is.

We voeren het gesprek in een kleermakerszaak van een vriend van Boyke. Vroeger bewaarde de huismeester van Kouwenoord hier zijn gereedschap. Maar die huismeester heeft er jaren geleden de brui aan gegeven, kon het vandalisme niet meer aan. Toen heeft er nog een tijdje iemand gewoond die aan voodoo deed. Maar die betaalde de huur niet en er kwamen ratten. Nu zit hier dus de kleermaker. Ook hij werd onlangs beroofd van zijn gsm, door een groepje dertienjarigen. In de ruimte ernaast, de voormalige garage van de huismeester, is een Ghanese levensmiddelenzaak gevestigd.

Boyke ziet reikhalzend uit naar zijn verhuizing. ,,Kinderen van vrienden van mij in de Vogeltjeswijk kunnen gewoon buiten spelen, dat is prachtig om te zien'', zegt hij. Hij hoopt ook dat de reputatie van de Bijlmer zal verbeteren. ,,Soms maak ik kennis met mensen'', zegt hij. ,,Ik nodig ze bij me thuis uit maar dan horen ze dat ik in de Bijlmer woon en dan zie ik ze nooit meer terug.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden