Dol op Obama, nog doller op koopkracht

Even dacht ik dat ik droomde. Astrid Kersseboom stond voor een soort flipperkast met een grote rode knop. Als een veredelde Leontine Ruiters gaf ze daar een flinke hengst op, maar er kwam geen bal tevoorschijn. Wel een ezeltje en een olifantje. "Eens even kijken hoe de tussenstand is", sprak de presentatrice. De olifant liep sneller dan de ezel. "Negentien kiesmannen voor Romney, drie voor Obama."

Ik zou niet weten hoe Hilversum de race nóg aanschouwelijker had kunnen maken. Terwijl die al zo versimpeld wás: Goed tegen slecht. Niettemin deed Wouter Bos een Romney-imitatie om de verkiezingen voor de arbeider te verklaren: "Geen geld lenen om Pino's te kopen, maar hard werken en dan Pino's produceren". Geestig hoor, maar ook zonder die act had de kijker wel begrepen hoe erg de Republikeinen zijn.

Nu denk ik dat zelf ook, maar een beetje meer verscheidenheid had Hilversum gesierd. Waar je ook naar keek, NOS, 'EénVandaag', RTL 4 of 'Nieuwsuur', overal hoorde je hetzelfde: Republikeinen zijn blanke, oude, boze mannen. NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal: "Obama is gewoon de betere kandidaat".

Dat de Democratische Partij drijft op bankiers, filmsterren en beroepspolitici, zoals Geert Mak deze week bij de VPRO betoogde, bleef onderbelicht. Democraten zijn altijd jong, hip en Latino. Terwijl er toch ook oude, nukkige Democraten moeten zijn en dartele, zwarte Republikeintjes?

De EO stak de draak met de Hilversumse Obama-cliché's. "Seculier en vooruitstrevend Nederland bejubelt een christen die bij ons lid zou zijn geweest van het CDA", spotte Tijs van den Brink. Zijn gast, Amerika-deskundige Koen Petersen, nam het op voor Romney: "Voor de handel zou hij een betere president zijn". Waarmee Petersen in z'n eentje de zo geroemde Hilversumse pluriformiteit belichaamde.

Zelfs VVD'er Frits Huffnagel, steunpilaar van de rechtse omroep WNL, deed in 'Pauw & Witteman' een Obamaatje. "De grootste handicap voor Obama was dat hij vier jaar puin van Bush moest ruimen." En zijn collega Hans van Baalen: "Obama kan nu iets moois neerzetten". Ed Nijpels op zijn beurt vond het heel flauw dat Romney pas na een uur treuzelen z'n verlies toegaf. Voor de zekerheid vroeg Witteman aan een VVD-wethouder uit Helmond: "Zou u ook Democratisch stemmen?" Dat zou ze. En zo hoorde de VVD er even helemaal bij in Obama-wonderland.

De VVD zat daar trouwens niet in de eerste plaats om over de VS te praten, maar over zichzelf. Tekenend. De Hilversumse Obama-liefde is hevig, maar ook heel kort. 'P & W' ruimden the day after negen obligate minuutjes in voor de Amerikaanse verkiezingen. De rest ging over de PvdA-nivelleringsdriften en het gemor daarover bij de liberalen.

De NCRV was al druk bezig met een monument voor Hetty Blok, en 'RTL nieuws' opende met de koopkrachtplaatjes. Het 'Journaal' besprak de zege pas als zesde item. Eerst het koopkrachtverlies, toen de ING-ontslagen, daarna nog wat klein gekeutel, en toen, ja, toen kwam eindelijk de overwinning van de Democraten. "De opwinding is nu wat minder groot dan vier jaar geleden", zei Sacha de Boer bijna verontschuldigend. Ja, we zijn dol op Obama, maar toch nog een stukje doller op onze koopkracht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden