Dokters boos; de vettaks is niet meer

De Deense vereniging van artsen is furieus. Waarom schaft de Deense regering de vetbelasting af als blijkt dat die wél werkt?

Denemarken was vorig jaar het eerste land ter wereld dat de belasting invoerde om obesitas te lijf te gaan. Boter, slagroom, kaas en vlees werden daardoor flink duurder - tot 20 procent. Nu, een jaar later, wordt deze weer afgeschaft. Denen veranderden hun eetgewoonten niet, aldus het ministerie van belastingen.

Uit een nog niet gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het gebruik van boter, margarine en olie wel degelijk is verminderd. In de eerste drie maanden na de invoer van de vetheffing liep de verkoop van de producten met 10-20 procent terug, meldt de Deense krant Information.

"De vetbelasting is afgeschaft vóór we kunnen zien of het daadwerkelijk helpt", verzucht de artsenvereniging. "Hoe wil de regering het overgewicht nu gaan aanpakken?"

Critici verwijten de Deense regering dat zij te veel aan de leiband loopt van het bedrijfsleven. "De betrokken ministers hebben zich laten beïnvloeden door lobbyisme", zo klinkt het.

Inderdaad, het bedrijfsleven jubelt. Voor supermarkten en de detailhandel komt er nu een einde aan de administratieve rompslomp. Maar belangrijker is dat de supermarktbranche vreesde voor banenverlies vanwege de stijgende prijzen en de bij voorbaat al florerende grenshandel met Duitsland.

Veel Denen rijden regelmatig met busjes, aanhangwagens en caravans naar Duitse discount-supermarkten net over de grens. Ze slaan daar met name feestartikelen in: wijn, bier, snoep, frisdrank en chocolade. Die zijn in Denemarken erg duur vanwege accijnzen, de al bestaande suikerbelasting die per 1 januari ook nog eens verhoogd zou worden.

Zelfs zonder de vet- en suikerbelasting is het in Duitsland een stuk goedkoper door de lagere btw op levensmiddelen. In Duitsland bedraagt die 7 procent, in Denemarken is dat 25.

De supermarktbranche kreeg overigens gelijk: de grenshandel is tussen 2011 en 2012 toegenomen met 134 miljoen euro. Maar critici wijzen erop dat die toename niet zo groot is als gevreesd.

Ondertussen wachten de Deense consumenten in spanning af. Want gaan de winkels nu hun prijzen verlagen? "Geen paniek", zo reageerden de twee grote supermarktketens. "Na 1 januari zullen we zo snel mogelijk alles aanpassen." De Deense Consumentenbond houdt de prijsontwikkeling nauwgezet in de gaten. Ander lichtpuntje voor de Deense consument is dat de verhoging van de suikerbelasting is geannuleerd. Dus een fles cola van anderhalve liter blijft 3,35 euro.

Overigens zijn de Duitse discount-supermarkten boos dat de grenshandel is gebruikt als argument tegen de vetbelasting. Nu de heffing wordt afgeschaft en de extra suikerbelasting is geannuleerd, weet de directeur van een Duitse keten al waar de grenshandel binnenkort de schuld van zal krijgen: "Van de hoge snelheid op de Deense snelwegen richting Duitsland!"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden