'Dokters betaald voor recept'

UTRECHT - Farmaceutisch bedrijf AstraZeneca wordt ervan beschuldigd artsen te betalen voor het uitschrijven van recepten. De fabrikant zou aan dokters 100 tot 1000 euro aanbieden als zij patiënten die pillen van de concurrent slikken, overzetten op een eigen middel.

AstraZeneca ontkent (,,Wij betalen nooit, want dat mag niet”) maar bij een Utrechts instituut dat een meldpunt instelde voor klachten over de farmaceutische industrie, kwamen drie meldingen binnen van artsen en een apotheker die verklaarden dat Astra-Zeneca geld aanbiedt voor het 'omzetten' van patiënten. Eén van de klagers wilde anoniem blijven.

Het zou vooral gaan om de nieuwe cholesterolverlager Crestor. AstraZeneca is in een heftige concurrentiestrijd verwikkeld met Pfizer, fabrikant van een al langer bestaand middel (Lipitor). In de medische sector gaan al jarengeruchten dat fabrikanten artsen betalen voor het omzetten van patiënten. Het is voor het eerst dat een bedrijf wordt genoemd.

De klachten zijn ingediend bij het 'Meldpunt beïnvloeding farmaceutische industrie', dat onlangs werd ingesteld door DGV, Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik. Betaling voor recepten is strafbaar. DGV zegt te zullen meewerken aan eventuele opsporingsonderzoeken.Tot dusver zijn er 25 klachten bij het meldpunt geregistreerd. Volgens directeur R. Coolen van Brakel van DGV is ook enkele keren gemeld dat artsen geld krijgen voor hun aanwezigheid bij promotiebijeenkomsten van de farma-industrie. ,,We krijgen klachten over Boehringer Ingelheim en Janssen-Cilag, maar veruit de meeste meldingen gaan over AstraZeneca.”

DGV heeft de codecommissie CGR, die door de farmaceutische sector werd opgezet om toezicht te houden op de geneesmiddelenreclame, op de hoogte gebracht van de klachten. Vorige week kwam de CGR met een verklaring waarin het aanbieden van geld voor het omzetten van patiënten 'ethisch en moreel verwerpelijk' wordt genoemd. Coolen van Brakel: ,,De CGR kon moeilijk anders. De branche heeft deze praktijk jarenlang oogluikend getolereerd.”

Woordvoerster D. Dols van AstraZeneca zegt dat het bedrijf artsen alleen betaalt voor de tijd die zij spenderen aan onderzoek waarbij patiënten langer worden gevolgd.

,,Het gaat hier om onderzoek dat niet vooraf hoeft te worden voorgelegd aan een medisch ethische toetsingscommissie. Wij betalen niet voor recepten.”

Het meldpunt van DHV blijft tot eind dit jaar in gebruik. Volgens Coolen van Brakel zijn er inmiddels ook in andere landen plannen om kliklijnen te openen over marketingpraktijken van de farmaceutische industrie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden