Doetinchem krijgt nieuwe ’drankkeet’

door Onno Havermans

Gelderland wil eind dit jaar de onvrijwillige dakloosheid uitbannen. Maar de praktijk is weerbarstig. Doetinchem heropent binnenkort een ’drankkeet’ voor straatalcoholisten.

Zes weken nadat hij in gebruik was genomen, ging de voormalige schaftkeet aan het Erdbrinkplein in vlammen op. Het politie-onderzoek loopt nog. „We weten niet of ze zelf brand hebben gesticht of dat het baldadigheid was van anderen”, zegt wethouder Otwin van Dijk. Maar in korte tijd had de keet zijn nut bewezen. „De overlast van alcoholisten in de binnenstad is afgenomen.”

De keet was half september geplaatst, als experiment. Alcoholisten konden er hun zelf aangeschafte bier drinken. Zonder toezicht. Politiemensen en medewerkers van De Grift, een instituut voor verslavingszorg, gingen af en toe langs om een praatje te maken. „Maar we zijn niet verantwoordelijk”, stelt regio-manager Jan Pelgrim van De Grift. „Wij doen verder niks. Dakloze alcoholisten zijn doorgaans niet vervelend. Maar de gemeente is bang voor aanzuigende werking, daarom praten we mee over een opvangplan.”

Sinds de brand zoeken de alcoholisten hun toevlucht weer elders. „Er zitten er vaak twee of drie onder de galerijen van het stadhuis”, weet Van Dijk. „We willen de keet binnen enkele weken weer open hebben, maar dan met een vorm van toezicht. Tegelijk zoeken we naar een pand voor permanente opvang, waarin we ook activiteiten kunnen aanbieden. Dat moet dit jaar lukken.”

Dakloosheid en verslaving zijn relatief nieuw voor Doetinchem. „Een jaar of vijf geleden waren de daklozen hier op één hand te tellen. Nu zijn er ongeveer vijftig en zo’n tweehonderd in de hele Achterhoek”, zegt Van Dijk. „We zijn pas sinds 2001 centrum-gemeente, we hebben wel nacht- en crisisopvang, maar nog geen dagopvang. Als die er straks is, kun je die mensen rust geven, ze in hun nekvel grijpen.”

De ambitie van de provincie dat dit jaar niemand nog onvrijwillig dakloos is, lijkt Van Dijk te hoog gegrepen. „Ik zie het aantal de komende jaren eerder toenemen. De echte opgave is om zicht te krijgen op wat er gebeurt bij mensen thuis, achter de voordeur. We mogen preventief best wat bemoeizuchtiger worden.”

Doetinchem heeft dit jaar 2,6 miljoen euro aan rijksgeld te besteden. Van Dijk: „Voor het organiseren van opvang kijken we natuurlijk naar Apeldoorn, Nijmegen en Arnhem, maar we hebben een groot verzorgingsgebied met 200.000 inwoners. En de Achterhoek heeft een traditie in het noaberschap. Voor preventie kijken we dus ook wat we zelf kunnen bedenken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden