Doeschka Meijsing: kwetsbaar in de liefde en literair geroemd

Archieffoto. Beeld anp
Archieffoto.Beeld anp

De Nederlandse schrijfster Doeschka Meijsing is gisteravond op 64-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Amsterdam. De geboren Eindhovense heeft een omvangrijk literair oeuvre op haar naam staan, variërend van verhalen en gedichten tot essays en romans. Ze sleepte daar vele prijzen mee in de wacht.

Eind jaren '70 trad Meijsing aan op de literatuurredactie van het weekblad Vrij Nederland. Tien jaar later ging ze als literatuurredacteur aan de slag bij Elsevier. In 1974 kwam haar eerste boek uit: De hanen en andere verhalen. In 1980 ontving ze de Multatuliprijs voor Tijger, tijger!

De doorbraak bij het grote publiek bereikte Meijsing in 2000 met de roman De tweede man. Ze werd ermee genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Met de roman 100 procent chemie uit 2002 behaalde ze een nominatie voor de Libris Literatuur Prijs. Het boek kan worden gezien als een opmaat tot Moord, haar deel van de roman Moord & Doodslag die ze in 2005 schreef met haar broer Geerten Meijsing. Het maken van dit dubbelboek ging niet zonder slag of stoot, zei ze in interviews.

Kwetsbaarheid
In het werk van Meijsing stonden regelmatig kwetsbare buitenstaanders centraal. Hoofdpersonages vluchten geregeld in ironie en hun fantasiewereld. Een sterk autobiografische roman werd Over de liefde, die ze in 2008 publiceerde. Met het boek won ze de AKO Literatuurprijs, de F. Bordewijkprijs en de Opzij Literatuurprijs. De roman, waarvan ook de filmrechten zijn verkocht, ging inmiddels 150.000 keer over de toonbank.

Relaties

In Over de liefde schreef Meijsing over stukgelopen liefdesrelaties. Zelf had de schrijfster een relatie met meerdere vrouwen, onder wie Xandra Schutte, hoofdredacteur van het opinieweekblad De Groene Amsterdammer. Meijsing zei later in interviews dat haar verbroken relatie met Schutte, toenmalig hoofdredacteur van Vrij Nederland, model stond voor de roman.

Over de liefde werd Meijsings laatste boek. De complicaties van een zware operatie werden de schrijfster maandag fataal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden