Doema worstelt met anti-VS-sancties

Poetin, gisteren, na de opening van de brug die de Krim met het Russische vasteland verbindt. De president bestuurde een van de oranje vrachtwagens. Beeld AP
Poetin, gisteren, na de opening van de brug die de Krim met het Russische vasteland verbindt. De president bestuurde een van de oranje vrachtwagens.Beeld AP

Het Russische parlement wil de Amerikanen straffen voor de sancties tegen Rusland. Maar hoe? Een eerste poging bleek vooral funest voor Russische burgers.

Geert Groot Koerkamp

Een vette streep trekken door zo ongeveer elke vorm van samenwerking tussen Rusland en de Verenigde Staten. Dat beoogden de auteurs van het wetsontwerp dat gisteren in eerste lezing unaniem is goedgekeurd door het Russische lagerhuis, de Doema. Maar de gevolgen van de lik-op-stukwet zouden dermate desastreus uitpakken voor veel Russische burgers dat het Kremlin besloot in te grijpen en de parlementariërs tot de orde te roepen. De Doema gaat morgen alweer stemmen over een tweede lezing, die ijlings flink is afgezwakt.

De Doema wil de Amerikanen straffen voor de talrijke sancties die Washington de afgelopen jaren heeft ingesteld tegen Rusland, onder meer vanwege mensenrechtenschendingen, de annexatie van de Krim en de militaire interventie in Oost-Oekraïne. Veel van die sancties zijn gericht tegen concrete personen of instellingen, ze verbieden economische activiteit op de Krim of deelname aan de bouw van de brug die de Krim verbindt met het Russische vasteland.

Die brug is inmiddels af. President Poetin verrichtte gisteren de opening, juist toen het Russische parlement zich boog over een antwoord op de westerse sancties. De Nederlandse justitie doet strafrechtelijk onderzoek naar zeven Nederlandse bedrijven die vermoedelijk betrokken waren bij de aanleg van de brug.

Represailles

Het is niet voor het eerst dat Rusland reageert op westerse sancties. Veel eerder al werd het Amerikaanse stellen verboden Russische kinderen te adopteren, een maatregel die in Rusland de nodige woede wekte en aantoonbaar funest heeft uitgepakt voor talrijke kansarme en vaak gehandicapte Russische weeskinderen. De beoogde represaillemaatregelen, ingediend door alle fracties en gesteund door honderden parlementsleden, voorzagen onder meer in een verbod op de invoer van geneesmiddelen en medische apparatuur uit de VS, het verbieden van samenwerking in de luchtvaartsector en ook het onmogelijk maken van de inzet van Amerikaanse specialisten in Rusland. Maar deze voorgestelde draconische tegensancties leidden tot een storm van protest uit de medische sector. Voor veel geneesmiddelen bestaat geen Russisch equivalent, hetzelfde geldt voor medische en andere technologie. Uitvoering van de strafmaatregelen zou in Rusland levens kunnen eisen.

Ook de Russische industrie en de luchtvaartsector was in rep en roer, want vliegtuigproducenten Boeing en Airbus zijn grootafnemer van titanium uit Rusland, en bovendien vliegen veel Russische luchtvaartmaatschappijen met Boeings en Airbussen. Ook hier zouden in de eerste plaats Rusland en de Russen zelf te lijden hebben onder de contrasancties.

Economische oorlog

De maatschappelijke druk dwong de overijverige Doemaleden bakzeil te halen. De tweede versie van de wet die morgen in stemming wordt gebracht is veel korter en teruggebracht tot een raamwerk van algemene aanbevelingen. "De wet is absoluut niet gericht tegen de belangen van de burgers", bezwoer Doemalid Andrej Isajev namens de regeringspartij Verenigd Rusland. "Hij is juist gericht op de bescherming ervan. Het is ons antwoord op onwettige pogingen de belangen te schaden van Russische burgers en rechtspersonen." Isajev sprak van 'een economische oorlog die tegen ons wordt gevoerd'.

Regeringswoordvoerder Aleksandr Sinenko onderstreepte in de Doema ook dat de Russische regering 'uitsluitend na uitgebreid overleg met het parlement, de zakenwereld en met experts' zal overgaan tot concrete maatregelen, als dat al nodig is. Volgens Sinenko is de wet vooral bedoeld om een stok te hebben om zo nodig mee te kunnen slaan. Daarvoor heeft de regering overigens geen enkele toestemming van het parlement nodig, de bestaande volmachten zijn meer dan toereikend om zelfstandig sancties af te kondigen, wanneer het Kremlin dat nodig acht.

De Russische parlementariërs zitten intussen niet bij de pakken neer. Ze namen gisteren, ook in eerste lezing, een wijziging in het Wetboek van Strafrecht aan, die hulp bij de realisering van westerse sancties tegen Rusland strafbaar stelt, alsook handelingen die kunnen leiden tot sancties. In theorie betekent dat dat iedere vorm van kritiek op de huidige stand van zaken in Rusland of op concrete functionarissen of overheidsinstellingen riskanter wordt, omdat die voor westerse landen aanleiding kan zijn tot sancties over te gaan.

Amerikaanse sancties doen de Russische roebel duikelen

De Amerikaanse sancties tegen rijke Russen sorteren effect: de Russische munt en de aandelenbeurs van Moskou hebben het moeilijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden