Doema steunt langere presidentstermijn

amsterdam – De Russische Doema stemt in met een grondwetswijziging waardoor de volgende president niet vier maar zes jaar aan kan blijven. Gisteren ging het parlement met 388 tegen 58 akkoord in eerste lezing, woensdag volgt het definitieve fiat.

Instemming was voorspeld, omdat de partij Verenigd Rusland van premier Vladimir Poetin een tweederde meerderheid in de Doema heeft en ook een ruime meerderheid in de federatieraad – die daarna zijn fiat zal geven. Maar de snelheid waarmee dit plan wordt doorgedrukt is opvallend. De Russische grondwet stamt uit 1993 en is sindsdien niet gewijzigd – iets dat Poetin vorig jaar nog zei ook niet te willen. President Medvedev had er ook nooit plannen voor, tot hij negen dagen geleden in zijn jaarrede plotseling de verlenging van de termijn lanceerde.

Volgens sommigen duidt dit erop dat Poetin mogelijk volgend jaar alweer op de presidentszetel wil gaan zitten, een zetel die hij in mei overdroeg aan Medvedev. Volgens dat scenario zou Medvedev volgend jaar al aftreden om presidentsverkiezingen mogelijk te maken. Poetin, veruit de populairste politicus van het land, kan die winnen en vervolgens nog twaalf jaar president blijven. Poetin zelf zei woensdag dat het ’nog te vroeg is’ om te speculeren over zijn eventuele terugkeer als staatshoofd.

De gang van zaken duidt niet op een machtstrijd tussen de twee Russische leiders. Hoewel er twee grote crises zijn geweest – het Georgië-conflict en de financiële crisis – is niets gebleken van onderlinge frictie. Maar de financiële crisis, in combinatie met lagere olie- en gasprijzen, begint Rusland hard te raken en kan voor sociale en politieke onrust zorgen. Dat gebeurde ook bij de vorige crisis in 1998. Als premier is Poetin dan kwetsbaarder dan als president.

Volgens anderen biedt de gewijzigde grondwet het tandem Medvedev- Poetin de optie na verkiezingen in 2012 tot 2024 de macht te behouden, wie van hen ook president wordt.

Poetin is ook partijleider van de machtigste partij, Verenigd Rusland. Voor parlementariërs is het voordeel dat ze door de wijzigingen voortaan vijf jaar in plaats van vier jaar in het parlement kunnen blijven zitten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden