Doelwit: de intimi van Frieda Klein

Schrijversechtpaar Nicci French publiceert het voorlaatste boek in serie over Frieda Klein.

oordeel


Flauwe start, toegankelijk, geschikt voor in de hangmat


Nicci French


Zondagochtend breekt aan


Vert. Marja Borg en Els van Son. Ambo|Anthos; 372 blz. euro 19,99


'Op naar de zondag", luidde de laatste zin van de Trouw-recensie van het vorige boek van het bekende Britse schrijversechtpaar Nicci French. Dat boek verscheen precies een jaar geleden. Het handelde over een zaterdag, want zo wikkelt hun serie over de Londense psychotherapeute Frieda Klein zich af: elke weekdag een boek. Het eerste heette 'Blauwe maandag'. Nu is deel zeven uit, 'Zondagochtend breekt aan'. Over een jaar komt het laatste deel van Frieda's heftige avonturen uit. Het eindigt dus weer met een maandag in de titel.


Die uiteindelijke acht verhalen zijn onafhankelijk van elkaar te lezen, maar het is natuurlijk altijd aardig om de emotionele en andere wederwaardigheden van personages in zo'n omvangrijke serie te volgen. In dit voorlaatste werk staat de karakterontwikkeling van Frieda en haar kleine clubje vertrouwelingen zelfs centraal. Een gek heeft het gemunt op haar omgeving, op onder anderen haar aan kanker lijdende vriend Reuben, haar nichtje Chloë en de Oekraïense klusser Jozef. Allemaal krijgen ze een portie ellende - ontvoering, mishandeling - en dat brengt hen nader tot elkaar.


Dichter bij Frieda zelf brengt het niemand. Dat is nu juist het leuke van deze serie. Zij blijft het ongrijpbare, wat emotieloze, introverte type dat het liefst alleen met een boek én de poes op schoot voor de open haard mijmert over de mens. Ze heeft wel een select groepje geliefden, maar als ze dan allemaal samen zijn rond een fles wijn, gaat Frieda opeens in haar eentje wandelen.


Het verhaal start met een wrede verstoring van Frieda's huiselijkheid. Ze vindt een stinkend lijk onder haar vloer. Dat is daar bewust neergelegd door moordenaar Dean Reeve, een onzichtbare slechterik die in de hele serie voorkomt. De politie is ervan overtuigd dat het slachtoffer al jaren dood is. Frieda weet beter.


Dat begin komt wat flauw over en het duurde lang voor dit verhaal mij echt pakte. De 'zondag' is niet de beste van de serie. De voorganger, over zaterdag, boeide sneller. Het zal de fans niet tegenhouden. In Thrillerland en op de bestsellerslijsten zijn de boeken van Nicci French al vele jaren favoriet. Nicci Gerrard en Sean French leveren simpel, toegankelijk proza, uitermate geschikt voor een luie hangmat op de camping of een vliegtuigstoel.


Voor de fans: tot een echte confrontatie met die griezel Reeve komt het ook dit keer niet. Die bewaart het schrijversduo zonder twijfel voor het slot. Op dus naar de (laatste) maandag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden