Doelstelling bio-energie niet in zicht

Overheid toch optimistisch Ministerie: Beleid wordt aangescherpt

De doelstelling van het kabinet, uiterlijk in 2020 moet 14 procent van de energie in Nederland worden opgewekt uit duurzame bronnen, zal niet worden gehaald. Tenzij het overheidsbeleid wordt aangepast.

Dat schrijft het Agentschap NL, onderdeel van het ministerie van economische zaken, landbouw en innovatie, in het jaarrapport over 2011. Het agentschap is de uitvoeringsorganisatie van de overheid op het gebied van duurzaamheid. Uit het jaarlijkse statusoverzicht van de opwekking van bio-energie in Nederland blijkt dat bij onveranderd beleid over acht jaar 9 tot maximaal 12 procent van de doelstelling wordt gehaald.

Vooral het aandeel biomassa (hout, papier) dat in elektriciteitscentrales wordt ingezet, blijft achter. Volgens een woordvoerster van minister Verhagen (economische zaken) wordt het beleid aangescherpt en zal rond 2020 mogelijk de doelstelling toch nog kunnen worden bereikt.

Maar veel hangt daarbij af van wat de Tweede Kamer doet nu het kabinet demissionair is. Mogelijk wordt het energiebeleid controversieel verklaard en dan zullen maatregelen pas na de verkiezingen kunnen worden ingevoerd.

Eerder concludeerde ook het Planbureau voor de Leefomgeving (dat het milieubeleid analyseert), dat Nederland de Europese afspraak niet zal nakomen. Verhagen wil kolencentrales verplichten om 20 procent biomassa mee te stoken.

Volgens het agentschap is er nog steeds sprake van een structurele groei in de productie van bio-energie. Vooral in de afvalverbranding en bij de productie van biogas worden op grote schaal duurzame grondstoffen ingezet. Dit jaar zal de toepassing van biomassa echter nog met een kwart moeten toenemen. Daarvoor zijn forse investeringen nodig, aldus het agentschap.

Volgens een recent onderzoek kan er uit de Nederlandse bossen veel meer hout voor energiecentrales worden geoogst. Nu wordt er gemiddeld 1,6 miljoen kubieke meter uit de zogenoemde 'bijgroei' uit bossen gekapt. Die opbrengst kan worden opgevoerd tot 2,1 miljoen kuub. Ook van riet-, gras- en heidelanden kan meer brandbaar materiaal worden geoogst.

Lang niet alle elektriciteitscentrales gebruiken biomassa als brand-stof. Duurzame stoffen worden toegepast in centrales in Hengelo, Sittard en Borssele. Ook in de Amercentrale van Essent (Geertruidenberg) en de energiecentrale van EON op de Maasvlakte wordt biomassa bijgestookt.

Sinds vorig jaar geldt een vernieuwde subsidieregeling voor bio-energie projecten. Er is inmiddels voor anderhalf miljard euro aan subsidies toegekend. Daarvan gaat 248 miljoen naar twintig projecten voor elektriciteit uit biomassa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden