Doelgroep: kinderen vanaf 11 die van alcohol afblijven

null Beeld

In het Groningse Leek worden kinderen van nog maar elf jaar uitgedaagd een jaar lang geen druppel alcohol te drinken.

Ellis Ellenbroek

De drie tienerdochters van de Leekster wethouder Ben Plandsoen schaamden zich. Hun vader schreef een brief naar al hun klasgenoten om ze uit te nodigen een jaar lang alleen fris te drinken. De meisjes waren bang op school te worden uitgelachen.

Toch verbond Plandsoen vol overtuiging zijn naam aan ’zestien min, fris is in’. Deze week begon de campagne voor kinderen van elf tot vijftien jaar in zijn gemeente. Jongens en meisjes die meedoen beloven een jaar lang fris te drinken en geen alcohol. Ze moedigen vrienden aan hun voorbeeld te volgen en bieden anderen geen alcoholische drank aan.

’Zestien min, fris is in’ is een idee van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). Vorig jaar begon de campagne in de Groningse gemeentes Zuidhorn, De Marne en Winsum. Vierhonderd kinderen gaven zich op, zegt Rob Otten van VNN. Deze week krijgen zij de vraag of ze nog een jaar mee willen doen.

In de stroom initiatieven om jeugd te doordringen van de risico’s van drank, is ’zestien min’ uniek, vindt Otten. Vanwege de persoonlijk benadering van de kinderen en de positieve toon. Otten: „Je hoort altijd: alcohol is slecht. Wij draaien het om en benadrukken dat het stoer is fris te drinken.” De jeugdigheid van de doelgroep is ook bijzonder. VNN denkt het meest succes te hebben bij kinderen die nog geen alcohol hebben aangeraakt.

De eerste van drie middagen in Leek, waarop kinderen zich kunnen opgeven, is rustig. Twee jongens en vier meisjes ondertekenen de afspraak in de bibliotheek van Zevenhuizen. Ze krijgen een oorkonde per de post en ter plekke een button en een blauw polsbandje.

Wie wil kan een simulatiespel spelen, waarbij het lijkt of je teut op de fiets zit. Voor dat soort aardigheidjes komt een veertienjarige jongen, die zijn naam niet in de krant wil hebben, niet. Waarom wel? „Ik krijg 50 euro van mijn ouders als ik meedoe en volhoud.” De jongen drinkt nu zo’n twee pilsjes in de week en soms een cola-beerenburg. Thuis, in de huiskamer, met pa en ma erbij.

Ouders en opvoeders spelen in het programma een grote rol. Op ouderavonden wordt aan bewustwording gewerkt. Zegt een ouder ’Ik dronk vroeger zelf ook’, dan is de vraag: Was je toen elf of zestien? De fles wijn bij het eten wordt ter discussie gesteld en de borrels voor het slapen gaan.

Otten: „Mag best, maar wacht even tot je kind naar bed is.” VNN’er Mariska Schouten vult aan: „Pas ook op met een pilsje pakken als je gestresst thuiskomt van het werk. Anders denkt je kind als het een rotdag heeft ook: Ik pak een biertje.”

Otten en zijn collega Mariska Schouten zijn niet teleurgesteld over de lage opkomst in Leek. Een brief van de gemeente maakt indruk, daar wordt over gepraat, onderling en met ouders. En dat is misschien nog wel meer de bedoeling dan ingevulde certificaten scoren.

Marga Cazemier komt met dochter Inge (10) boeken uitzoeken. Haar zoon van dertien is aangeschreven, maar gelooft niet zo in de actie. „Drank lijkt hem wel stoer, maar ook weer niet”, zegt Marga. Zij en haar man doen thuis aan alcoholvoorlichting. Op Inge heeft het al effect: „Het is niet goed voor je hersenen, het maakt je een beetje dom”, zegt het meisje.

Inge is nog net te jong, maar sluit zich toch aan bij ’zestien min’. Verlegen pakt ze de cadeautjes aan. „Die button is leuk voor op mijn rugzak.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden