Doelen VdH blijven onverminderd hoog

AMSTERDAM - Het was inderdaad een memorabele olympische vlinderslagfinale, die waarin favoriet Matt Biondi op handslag werd verslagen door de onbekende Surinamer Anthony Nesty. Pieter van den Hoogenband was in 1988 tien jaar jong, toch schoot het moment hem gisteren door het hoofd.

Het moment waarop in het geheugen van de PSV'er de link met het verleden werd gelegd, was enigszins vreemd. Van den Hoogenband was zelf niet onderweg naar een heroïsche daad of een pijnlijke nederlaag. Hij naderde tijdens de NK slechts in winnende positie de finish van een van zijn zeldzame finales op de vlinderslag.

Wel zegt de herinnering iets over de gedrevenheid waarmee Van den Hoogenband op zeer jonge leeftijd al met zwemmen bezig was. In 1988 zat hij om zes uur 's ochtends voor de televisie om zijn grote voorbeeld Biondi in Seoul in actie te zien. Hij deed dat met hetzelfde enthousiasme als waarmee hij enkele maanden eerder PSV de Europa Cup I had zien winnen en Oranje de Europese voetbaltitel.

De kans dat het Nederlandse talent ooit gelijk het fenomeen Biondi de vlinderslag aan de vrije slag zal paren, is klein. Volgens Jacco Verhaeren kan zijn pupil ook vlinderend naar grote hoogten reiken, vooralsnog staat de incidentele verandering van discipline slechts in dienst van verbetering van de vrije slag.

Met 53,56 zegevierde VdH, bij afwezigheid van specialist Joris Keizer, gisteren in een dik persoonlijk record. Maar het is nog meer dan een seconde te weinig om tijdens de WK in Barcelona te kunnen azen op prijzen. En dat is de voorwaarde die Verhaeren aan een start stelt.

De zwemmer wil in tegenstelling tot zijn coach in Barcelona de 100 vlinder liever laten voor wat die is. ,,Het is niet te combineren met de 50 vrij, en daar gaat mijn voorkeur naar uit. Ik heb op de 50 nog nooit een hoofdprijs gewonnen. Bovendien zou ik het mezelf nooit vergeven als ik straks mijn loopbaan heb afgesloten en nooit onder de 22 seconden heb gezwommen.''

De doelen die Van den Hoogenband zich stelt blijven onverminderd hoog, ook als hij onbetekenende wedstrijden zwemt in een periode van volle trainingsbelasting, zoals tijdens de WK of vorige week de open Franse kampioenschappen. Dat is volgens Verhaeren een kwaliteit op zich, die hij nog mist bij een ander lid van zijn Philipsploeg, Klaas Erik Zwering.

De rugslagzwemmer zwom gisteren in de series van de 200 meter een slordige race, waarin hij eenhonderdste van een seconde binnen de WK-limiet bleef. Hij redde er zijn contractverlenging mee, maar had zijn prestatie in de finale wat meer cachet moeten geven. In plaats van het beoogde Nederlands record zwom hij ver beneden de maat, om vervolgens zelfs de ceremonie te missen.

Schuldbewust nam Zwering zelfs de woorden 'niet de juiste topsportmentaliteit' in de mond. ,,Ik opende te langzaam, dat was duidelijk een inschattingsfout. Normaal gesproken zwem ik 's middags een halve seconde sneller dan 's avonds.''

Verhaeren roemt Zwering om zijn vermogen op beslissende momenten hard te zwemmen, zoals hij afgelopen winter in de wereldbeker deed. ,,Maar hij heeft er nog moeite mee om na succes onmiddellijk een nieuwe doelstelling aan te pakken, zoals Pieter dat wel kan.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden