Doelen bereiken is 5 procent inspiratie en 95 procent transpiratie

'Om je doelen te bereiken moet je hard werken. Neem de politiek: spreken doe ik graag, ik houd van het debat. Maar mijn woorden omzetten naar geschreven tekst vind ik echt een uitdaging. Als voorzitter van de SGPJ schrijf ik wel eens een opinieartikel. Dan merk ik dat ik het vooral moeilijk vind om een tekst af te ronden: ik ben niet snel tevreden over een tekst.

Tijdens mijn studie, bij het schrijven van een scriptie, was het precies hetzelfde. Ik bleef de tekst aanpassen en omgooien. Ik vraag ook vaak kritiek aan anderen en daarna ga ik weer schrappen. Bij zo'n klus helpt de zin 'doelen bereiken is 5 procent inspiratie en 95 procent transpiratie' me. Het inspireert me om mezelf te motiveren.

Ik heb de zin van een vriend overgenomen. Hij is een goede trompetspeler. Hij is heel muzikaal, maar dat betekent niet dat hij niet hoeft te oefenen. Hij vertelde me dat hij zichzelf dit motto voorhoudt: 5 procent inspiratie, 95 procent transpiratie. Daar komt hij verder mee en ik heb gemerkt dat het voor mij ook werkt.

Ik ben bijvoorbeeld net begonnen aan een nieuwe baan bij het Waterschap Delfland. Daar moet ik mezelf een hele berg kennis over wetgeving eigen maken. Alles is nieuw voor me, ik moet nog veel leren. Zeker als ik mijn ervaren collega's zie, die blind weten waar ze moeten zijn, heb ik wel wat motivatie nodig.

Ook als ik op mijn werk met een groot project start, helpt die zin me om te beginnen. Als je doelen moet stellen, is het goed om je bewust te zijn van de kracht van je eigen inzet. Ik geloof dat hard werken loont en dat motiveert me. De zin relativeert bovendien de rol van talent en dat stelt gerust: ook als je niet overal even goed in bent, kun je toch veel bereiken.

Bij het geloof is het trouwens precies andersom, dat is het paradoxale aan de zin. Hoe meer ik 'goed' in mijn christen-zijn probeer te zijn, hoe onvolmaakter ik ben. Ik bedoel daarmee dat ik niet geloof dat je bij God in een goed blaadje kan komen door zoveel mogelijk goede dingen te doen. Geloof is een kwestie van genade.

Als je erg je best doet voor God en te veel 'transpireert', werkt dat averechts: het leidt tot zelfgenoegzaamheid. Terwijl christen-zijn onvoorwaardelijk is, dat ben je niet door zo hard mogelijk te werken. Transpiratie doet er niet toe: geloof is 95 procent inspiratie en 5 procent transpiratie.

Het grappige is dat transpiratie wel een gevolg van geloof kan zijn. God vraagt ons om Hem en alle mensen lief te hebben. Omdat ik Hem en de mensen liefheb, wil ik me inzetten voor de maatschappij. Daarom doe ik bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, en dat kan wel degelijk tot transpiratie leiden. Maar transpiratie is dan een gevolg van mijn geloof en niet de oorzaak.

Dat de verhouding transpiratie/inspiratie binnen mijn geloof tegenovergesteld is aan de verhouding tussen beide in het dagelijks leven ervaar ik niet als tegenstrijdig. Het onderscheid tussen beide situaties benadrukt het feit dat de verticale band die je met God hebt een ander soort relatie is dan de horizontale band die je met mensen onderling hebt.

Er is ook een keerzijde aan het motto: door in het dagelijks leven te focussen op transpiratie, laat ik soms te weinig ruimte over voor intuïtie. Intuïtie is voor mij verbonden met de talentkant, die 5 procent. Dat komt mijn werk niet altijd ten goede. Een debat bereid ik altijd tot in de puntjes voor, maar soms gaat dat ten koste van de frisheid van het moment.

Het lukt me niet altijd om de zin in de praktijk te brengen. Soms ontbreekt het aan voldoende transpiratie. Bijvoorbeeld bij het sporten: ik fiets graag op mijn racefiets. Daar begin ik altijd heel optimistisch aan, dan ben ik van plan om een vast aantal keer per week te trainen, maar uiteindelijk red ik dat dan toch niet, dan moet ik mijn doelen bijstellen.

In de opvoeding gaat het ook niet altijd op. Ik ben vader van twee jonge kinderen, maar volgens mij is opvoeden zo moeilijk dat niemand daar talent voor heeft. Opvoeden is alleen maar transpiratie."

Jacques Rozendaal (1984) is voorzitter van de SGP Jongeren, met 10.000 leden de grootste politieke jongerenorganisatie van Nederland.

Het voorzitterschap doet hij naast zijn baan als handhaver op het gebied van veiligheid en milieu bij het Hoogheemraadschap Delfland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden