Doelcamera's en hoofddoek op voetbalveld

Oude spelregelcommissie gaat akkoord na jarenlange discussies en onderhandelingen

Een dubbele revolutie in het voetbal. Voor het eerst gaan technische systemen beoordelen of een bal over de doellijn is gegaan. En net zo opmerkelijk is het besluit om vrouwelijke voetballers toe te staan een hoofddoekje te dragen. Vooral mogelijk gemaakt, doordat de Nederlandse ontwerpster Cindy van den Bremen liet zien dat die hoofddoekjes niet schadelijk hoeven zijn voor gezondheid en veiligheid.

De baanbrekende besluiten, waar vele jaren over is gediscussieerd, werden genomen door de International Football Association Board (Ifab). Die curieuze commissie, die sinds 1886 bestaat, gaat over de spelregels. De helft van de acht stemmen in de Ifab komt uit de schoot van het voetbal: Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Wales. De andere vier stemmen zijn van de Fifa en die vertegenwoordigen daarmee de bijna 200 andere bonden. De Ifab neemt besluiten met driekwart meerderheid.

De Ifab-notabelen brengen veel voetbalfans tot razernij door hun conservatieve houding. De laatste spelregelwijziging van belang was twintig jaar geleden, toen Ifab besloot dat een keeper een terugspeelbal van een medespeler niet langer mocht oppakken. Daarna waren er wat kleine wijzigingen (aanpassing van de buitenspelregel, rode kaart voor tackels van achteren) en enkele proeven gedaan met extra scheidsrechters, terwijl in veel andere sporten de moderne technologie haar intrede deed. Zoals de Fifa zelf trots verklaart: "In de tweede eeuw van haar bestaan, gaat de Ifab door met het beschermen en behouden van het voetbalspel. Eenvoud blijft het trefwoord, ondanks de veranderende tijden".

Die veranderende tijden hebben de Ifab toch ingehaald. Televisiebeelden tonen geregeld hoe ploegen gedupeerd worden door fouten van scheidsrechters. Sinds Engeland in 1966 de finale van het WK won na een onterecht gegeven goal - de bal was de doellijn niet gepasseerd - volgden talloze vergelijkbare situaties. Het WK in 2010, toen Engeland mede van Duitsland verloor door een onterecht afgekeurd doelpunt, was het keerpunt: Fifa-voorzitter Sepp Blatter concludeerde dat technologische hulp niet langer kon worden gemist. De Europese voetbalbond Uefa sputterde nog even tegen, waardoor vorige maand tijdens het EK in Polen en Oekraïne nog een geldig Oekraiens doelpunt werd weggewuifd, maar daarna twitterde Blatter direct: "Technologie op de lijn is niet langer een mogelijkheid, maar een noodzaak."

Het eerste toernooi met de nieuwe technologie is komend najaar in Japan (voor clubteams), het eerste grote toernooi het WK van 2014 in Brazilië. Welke technologie er komt, is nog onduidelijk. Er komen proeven met het Hawkeye-systeem - waarbij net als bij tennis de beelden van zes camera's worden gecombineerd om de plaats van de bal te bepalen - en het GoalRef-systeem, waarbij in het doel een magnetisch veld wordt aangebracht dat detecteert of de bal (met chip) dat veld passeert.

De Nederlandse voetbalbond, de KNVB, die voorstander is van de technologie, heeft al aangegeven dat de systemen op zijn vroegst halverwege komend voetbalseizoen worden ingevoerd.

De andere doorbraak is ook opmerkelijk. In 2007 had de Fifa hoofddoekjes om veiligheidsredenen verboden, omdat de warmte niet goed zou kunnen worden afgevoerd en zo'n doek de speelsters zou kunnen verstikken. Cindy van den Bremen van Capsters, die al hoofddoekjes maakte voor andere sporten, ontwierp echter een ademende doek, die vastzit met klittenband en daardoor snel afgaat. Via een Nederlandse trainster in Jordanië legde ze contact met een van de zes vicevoorzitters van de Fifa, de Jordaanse prins Ali Bin al Hoessein. Die wist de lobby binnen de Fifa met succes te voeren, waarna gisteren na maanden testen de officiële goedkeuring kwam.

Nog niet toegestaan: bekijken door de (hulp)scheidsrechter van videobeelden tijdens de wedstrijd om spelsituaties of overtredingen beter te kunnen beoordelen. Op dat vlak moet de tijd de Ifab nog inhalen. De commissie staat wel meer scheidsrechters toe en begint een discussie om zichzelf te hervormen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden