Doek valt voor handbalsters Sercodak Dalfsen

Begrotingstekort van 80.000 euro is te groot voor vijfvoudig landskampioen

Het handbalsprookje voor de vrouwen van Dalfsen is na dit seizoen voorbij. Het ambitieuze project dat de club Sercodak vijf jaar achtereen de landstitel bracht, moet worden beëindigd. Volgende jaargang zou er een begrotingstekort van 80.000 euro zijn. "We kunnen onszelf niet recht in de spiegel aankijken wanneer wij in december de rekeningen niet meer kunnen betalen", licht technisch manager René Cloo het besluit toe.

In de ogen van de voormalig trainer is het gat te groot om dat in de loop van volgend seizoen te dichten. "De ervaring leert dat een tekort van tien procent nog in te lopen valt, maar vijftig procent is te veel om aan een nieuw seizoen te beginnen."

Door dit nieuws nu naar buiten te brengen, wil de club zijn speelsters de ruimte geven om een nieuwe uitdaging aan te gaan of mogelijk bij een oude liefde terug te keren. Dalfsen helpt hen daarbij. "Dat zijn we verplicht", benadrukt Cloo. "Het is voor ons geen probleem om die club zelf te benaderen."

De meeste teams voeren nu al gesprekken om de selectie voor volgend seizoen rond te krijgen. "Brengen we dit nieuws in mei naar buiten, dan hebben de speelsters mogelijk de ruimte niet meer om een nieuwe club te vinden."

Cloo ontkent met klem dat zittend trainer Peter Portengen zijn contract niet zou verlengen. "Dat is gebaseerd op geruchten. We hoefden alleen nog de details met hem te bespreken." Ook eventuele selectiewijzigingen voor de nieuwe jaargang werden al besproken.

Of de bestuurder zichzelf iets verwijt? "Eerlijk gezegd niet. We zijn een project gestart en dat is volgens mij goed gelukt. Ik ben trots op wat we bereikt hebben met deze club."

Wat maakte Dalfsen nou tot die succesvolle topclub? "Het trainingsprogramma dat zes jaar geleden is gestart", stelt Cloo. De handbalsters trainen veertien tot zestien uur in de week. Elf van hen wonen samen in een hotel en eten dagelijks met elkaar. De bijna gevallen eredivisieclub had ook een apart Europees programma, waarvan de voorbereiding in augustus startte.

"Dit vormde de basis van het succes, waarmee wij ons van de rest onderscheidden", zegt Cloo, die de club van de krochten van de hoofdklasse naar de Nederlandse handbaltop leidde. Sinds 2011 regen de handbalsters veertien prijzen aaneen, waaronder vijfmaal de supercup en vier keer de beker.

De technisch manager vreest niet dat dit in het handbal het topje van de ijsberg is. "Wij stelden hoge eisen waar een bepaalde kostenpost aan verbonden is. Ik verwacht niet dat andere clubs in de problemen komen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden