Doek valt voor Fortuna Sittard

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Met het besluit van de KNVB om de licentie in te trekken verdwijnt Fortuna Sittard uit het betaald voetbal. De Limburgse club kampte met een langdurig geldtekort.

Op het kantoor van Fortuna Sittard bevestigde een fax uit Zeist gistermorgen de bange vermoedens van de directie. De KNVB meldde de proflicentie van de club per 30 juni in te trekken. Voor uitstel liet de bond geen ruimte open. Beroep aantekenen tegen het besluit behoort niet tot de mogelijkheden.

Hoewel een toetsing van de gevolgde procedure bij de burgerrechter een optie is, lijkt de brief het definitieve einde in te luiden van de vereniging uit Zuid-Limburg. Eerder gepubliceerde rapporten gaven onomwonden aan dat Fortuna Sittard geen bestaansrecht meer had. Aan herhaaldelijke verzoeken tot een drastische koerswijziging kon niet worden voldaan.

In Sittard-Geleen hielden de beleidsbepalers niettemin hoop. De stichting Trots op Fortuna (TOF) nam het voortouw bij het wegwerken van openstaande schulden. Na het mislukken van de fusie met streekgenoot Roda JC werd een achterstand van 5,3 miljoen euro teruggebracht tot 7 ton. Een laatste financiële impuls moest dit gat dichten.

Oud-speler Van Bommel bood een handvat. De middenvelder vond zijn club Bayern München bereid om op 31 mei een helpende hand uit te steken. Middels de opbrengsten van een benefietduel zou Fortuna Sittard behouden moeten blijven voor het profvoetbal. De KNVB zag echter geen heil in deze oplossing.

Tijdens een persconferentie op het bondsbureau in Zeist gaf directeur betaald voetbal Kesler aan Fortuna geen verder uitstel te willen verlenen. Ondanks diverse berispingen bleef een plan van aanpak uit. TOF kon bovendien niet aantonen een grondige sanering in gang te kunnen zetten. De reële dreiging van een faillissement bleef daarmee overeind staan.

Op het complex van Fortuna Sittard kwam de onheilstijding onverwacht. Staf en supporters weten zich al een jaar of acht in het nauw gedreven. Tegenslagen verschenen in diverse vormen op hun pad. Tot op heden wisten ze een fatale klap steeds te ontwijken. Het hoofd buigen voor de huidige perikelen gebeurde daarom niet.

Algemeen directeur Van Barneveld verwoordde dit gevoel treffend. „We zijn hier wel wat gewend”, sprak hij. „De hoop om op de laatste dag met een verrassing op de proppen te komen leeft sterk. Tot het tegendeel is bewezen houden wij ons vast aan een strohalm. We wachten op antwoord van de heren Meijers en Helwig van TOF, onze jurist Rousseau en commissaris Abelshausen.”

Met een ’verrassing’ doelde Van Barneveld op een financiële injectie van een geldschieter met een groengeel hart. Het viertal mannen dat in Zeist de club vertegenwoordigde, moet gelijktijdig de zaak aanhangig maken bij de burgerrechter. „Als je ziet wat voor stappen we de laatste weken hebben gemaakt, mogen we niet opgeven.”

Het optimisme vond zijn weerslag in de spelersgroep. Met bestuurslid Phillippen verbleef de selectie op het eiland Kreta om het seizoen uit te luiden. Behalve een plezierig samenzijn had de trip een zakelijk karakter. De club wilde een aantal spelers opnieuw vastleggen. „Na een telefoontje uit Nederland pakten ze direct hun koffers”, zei Van Barneveld.

In afwachting van een mirakel heeft hij het kantoorpersoneel, de technische staf van de jeugdteams, pupillen en hun ouders gevraagd kalm te blijven tot intern het definitieve oordeel geveld is. „Ik vroeg hen even te wachten. Met wisselend succes. Het geeft geen fijn gevoel als je signalen opvangt dat een aantal talenten contact legt met ’bevriende’ clubs uit de buurt."

De komende dagen zullen leren of Fortuna Sittard kan ontsnappen uit de wurggreep. Mocht deze poging niets opleveren, dan eindigt een profbestaan van 41 jaar.

Ontstaan uit een fusie tussen Sittardia en Fortuna’54 in 1968 was Fortuna Sittard jarenlang actief op het hoogste niveau. Na de millenniumwisseling ging het snel bergafwaarts. Op 8 mei speelde Fortuna Sittard bij Telstar (1-1) in de eerste divisie waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd als profclub.

In de jaren ¿80 speelde Fortuna voor het eerst in de eredivisie. Hier duelleert Smeets met ajacied Cruijff. (FOTO ANP) Beeld
In de jaren ¿80 speelde Fortuna voor het eerst in de eredivisie. Hier duelleert Smeets met ajacied Cruijff. (FOTO ANP)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden