Doek valt definitief voor Free Record Shop

Resterende filialen kampten met lege bakken en mager assortiment

De doodsstrijd was met een doorstart nog even verlengd, maar nu is de Free Record Shop toch echt ter ziele. De keten in muziek, dvd's en games is gisteren definitief failliet verklaard. De nog resterende 36 winkels sluiten de deuren.

Daarmee valt na Piet Kerkhof, Schoenenreus, Siebel, Harense Smid, Block en Polare wederom een bekende formule uit de Nederlandse winkelstraten om. Sommige vestigingen van die ketens is een tweede leven gegund dankzij een investeerder. Dat gold deze zomer ook voor de Free Record Shop.

Aanvankelijk konden 47 winkels openblijven dankzij investeerder ProCures die de boedel overnam. Zestig filialen moesten toen al dicht. De vestigingen die doorgingen kampten echter met lege bakken, een mager assortiment aan artikelen en onzekerheid over hoe het verder zouden gaan. Dat werd dus geen succes.

Het is voor ProCures de tweede zeperd in korte tijd. Begin dit jaar ging de boekenketen Polare failliet, ook eigendom van ProCures. De Bussumse investeerder had de winkels van De Slegte en Selexyz opgekocht, probeerde daar een strategie van uniformiteit en kostenverlagingen op los te laten met als doel ze later weer te verkopen. Dat mislukte. ProCures verkeek zich op de specifieke kanten van het boekenvak en de klant liep niet warm voor de eenheidsworst.

Terwijl boekenliefhebbers erin geslaagd zijn een groot aantal Polare-winkels te redden en hun oude naam en stijl terug te geven, zal dat voor de zaken van de Free Record Shop niet zijn weggelegd. Hoewel een icoon uit de jaren zeventig en tachtig, roepen de winkels anno 2014 niet genoeg emotie op om gered te worden door enthousiaste consumenten.

Het assortiment van de Free Record Shop, muziek, films, spelletjes en accessoires zoals koptelefoons, zijn te makkelijk elders, vooral online, te verkrijgen. Free Record Shop heeft geen tijdig antwoord gevonden op de opkomst van internet. Digitaal downloaden van muziek en films en de concurrentie van bedrijven als Bol.com zijn de keten fataal geworden.

Free Record Shop werd in 1971 opgericht door Hans van Breukhoven. Hij opende de eerste winkel in Schiedam en stuntte met prijzen. Dat was toen zo opvallend dat hij snel succes boekte. In korte tijd had Van Breukhoven 180 zaken. De introductie van de cd, begin jaren negentig, stuwde de resultaten verder op. Het bedrijf kreeg in 1989 een beursnotering.

Na de eeuwwisseling kwam echter de klad in de verkoop van cd's, toen de meeste vinylplaten inmiddels vervangen waren door de schijfjes. Van Breukhoven haalde het bedrijf in 2002 weer van de beurs. Zo had hij geen last van ongeduldige aandeelhouders en kon hij rustig reorganiseren. De keten ontdekte nieuwe hobby's van consumenten, zoals films en spelletjes. Dat verlengde het leven van de Free Record Shop, maar bleek uiteindelijk onvoldoende. Van Breukhoven stapte in 2012 uit de dagelijkse leiding van de keten.

ProCures constateert nu dat de marktvooruitzichten voor de winkels onveranderd somber blijven. Door de krimp van de organisatie werd het bovendien steeds lastiger de filialen van voldoende spullen te voorzien en afspraken met leveranciers te maken over betaling. De sluiting van de laatste 36 winkels gaat gepaard met het verlies van 55 voltijdsbanen en 35 deeltijdbanen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden