Doek valt definitief voor dekenfabrikant AaBe

Van onze redactie economie TILBURG - De 185 jaar oude wollenstoffenfabriek AaBe Holland staat opnieuw aan de rand van de afgrond. Het faillissement wordt waarschijnlijk vandaag uitgesproken. Dit betekent dat alle 135 medewerkers, die nu nog met vakantie zijn, onmiddellijk op straat komen te staan.

Met het faillissement van AaBe krijgt de eens zo fameuze Tilburgse textielindustrie opnieuw een klap. Eerder dit jaar ging in Tilburg het textielbedrijf De Regenboog teloor. In 1995 sloten twee Brabantse textielbedrijven hun deuren.

AaBe, voor 80 procent eigendom van ABN-Amro en Driessen (vliegtuigcatering-voorzieningen), was in het verleden al vaker het toneel van crises. Keer op keer werd het bedrijf echter van de ondergang gered.

Ruim 150 jaar nadat Leidenaar A. A. van den Bergh (AaBe) met de productie van wollen dekens begon, kondigden de eerste serieuze problemen zich aan. De AaBe-dekens, waaronder miljoenen Nederlanders geslapen hebben en verwekt zijn, moesten concurreren met die uit lage-lonenlanden. Andere Tilburgse textielbedrijven legden als gevolg van die concurrentie het loodje. AaBe kon als producent van een kwaliteitsartikel de dans nog ontspringen.

In 1974 moest de wolfabrikant er toch aan geloven. De overheid zag in AaBe echter de reddende engel om de restanten van 'Tilburg textielstad' uit het moeras te trekken en nam de onderneming over. De staat bracht de dekenfabrikant onder in het conglomeraat Sigmacon.

In de jaren tachtig moest de toenmalige directeur T. van der Linden Sigmacon saneren. De ontslagrondes volgden elkaar in rap tempo op. “Toen ik op 1 januari 1980 bij AaBe in dienst kwam, werkten hier 670 mensen, terwijl er maar 450 nodig waren. Zo begon je een jaar al met een verlies van tien miljoen gulden”, aldus Van der Linden. Op 12 maart 1982 ging Sigmacon failliet. Drie dagen later werd AaBe Holland BV opgericht. Van der Linden krimpte het personeelsbestand verder in, van 460 tot 200 man. “Vroeger wilde men het machinepark volbezet houden. Desnoods met verliesgevende orders. Dat doen we nu niet meer”, verdedigde hij zijn maatregelen.

Door de opkomst van het dekbed, ging AaBe zich meer op andere artikelen richten. Het bedrijf schakelde over op de productie van brandwerende stof voor vliegtuigstoelen. De fabrikant haalde sindsdien een groot deel (ongeveer 65 procent) van zijn omzet uit de luchtvaart, waar KLM, Boeing en British Airways tot de klantenkring behoorden.

De problemen in de vliegtuigsector liggen ten grondslag aan de crisis van de jaren negentig. In 1993 en 1994 vonden reorganisaties plaats, waarbij veertig mensen hun baan kwijtraakten. Mede als gevolg van tegenvallende orders uit de vliegtuigbranche werd het boekjaar 1995 afgesloten met een verlies van 2,5 miljoen gulden. Begin dit jaar leverde het voltallige personeel, van naaister tot directeur De Jong, daarom tien procent van hun loon in om de fabriek van de dreigende ondergang te redden. Tevergeefs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden