Doei!

Toen ik het bericht vorige week las, kon ik het amper geloven maar dacht ogenblikkelijk: 'Ephi, dit is je kans, grijp die en neem eens wraak met terugwerkende kracht!' Het ging om een gewezen arrest van de Hoge Raad, die een veroordeling door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uit 2014 bekrachtigde. De zaak? Twee leden van de Nederlandse Volksunie (NVU) waren veroordeeld tot 500 euro boete wegens discriminerende uitlatingen tijdens een demonstratie. Nu mag je best vinden dat iedere veroordeling die de NVU treft, welkom is. Dit zeer onsympathieke clubje van rechts-extremisten, dat gelukkig maar een handvol leden telt, is vergeven van neonazi's en Hitler-bewonderaars. Door de plee trekken, zou je denken. Alleen mag een rechter dit niet denken, hij die verplicht is zich aan enige vorm van rechtsfatsoen te houden.

Wat riepen die twee kaalkoppen? 'Ali B. en Mustapha ga toch terug naar Ankara!' Een hilarisch rijmpje dat uit een slecht Sinterklaasgedicht lijkt te zijn ontsnapt. Bovendien bezijden de waarheid: wie Mustapha is, weet ik niet, maar de Nedermarokkaan Ali. B heeft, vermoed ik, weinig met de Turkse hoofdstad te maken. Eerder dan hem terug te sturen naar Ankara, zou je in Zaanstad kunnen beginnen, waar hij 34 jaar geleden werd geboren. De rechters tot aan de Hoge Raad toe vonden het rijmpje ernstig genoeg om die twee wegens 'beledigen' en 'aanzetten tot discriminatie' te veroordelen.

En dit biedt nu genoeg perspectieven, hoewel mijn naam, helaas, nooit tijdens demonstraties wordt gescandeerd. U moest eens weten wat wij, nette poldercolumnisten, niet allemaal aan beledigingen naar ons hoofd geslingerd krijgen. Het gebeurt via internet, mails of tweets. Hoe vaak heb ik de volgende dwingende formule niet moeten incasseren, die ik nu ook poëtisch samenvat: 'We zijn je liever kwijt dan rijk, Ephi, ga toch terug naar Frankrijk!' Hier moest ik jarenlang naar hartelust om lachen, maar sinds vorige week niet meer. Wat voor Ali B. geldt, moet ook voor mij gelden, potverdorie! Ik ga daarom vanaf morgen in de Google-krochten duiken om alle dwingende adviezen die ik de laatste twintig jaar kreeg om Nederland te verlaten, vrolijk op te sporen. Met die tientallen discriminatiezaken loop ik straks naar de rechters, desnoods tot aan de Hoge Raad, om per geval 500 euro voor mij en de overheid te incasseren. Met het arrest NVU-Ali B. in mijn jurisprudentie-kontzak ben ik zeker van de overwinning. Want als het Hoge Raad-arrest het bekrompen en mening-onvrije Nieuwe Nederland moet voorstellen, wil ik hier graag van profiteren.

Wat er verder met Ahmed Aboutaleb moet gebeuren, is niet mijn zaak. Afgezien van zijn 'rot maar op'-bon mot zal hij zich ook voor zijn woorden uit 2004 moeten verantwoorden. Naar aanleiding van de moord op Van Gogh zei hij toen tegen Nedermarokkanen die het eventueel niet fijn vonden hier: 'Koffers pakken! Niemand houdt je tegen! Adieu, er vertrekken hier elke dag vliegtuigen.' Het wordt druk in de rechtszaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden