Doebai krijgt lesje nederigheid

Groter, duurder, luxer. Jarenlang maakte Doebai een explosieve groei door. Maar door de financiële crisis dreigt de luchtbel te barsten.

Met de grootste en duurste vuurwerkshow ooit werd twee weken geleden de opening ingeluid van het nieuwe hotel Atlantis in Doebai, een van de Verenigde Arabische Emiraten. Een lange lijst met beroemdheden, onder wie acteur Robert de Niro, en een optreden van popster Kylie Minogue zorgden voor spektakel. Kosten: ruim twintig miljoen dollar, zelfs voor het extravagante Doebai een record.

Normaal zou geen haan ernaar kraaien, maar nu de financiële crisis ook in Doebai is doorgedrongen, zijn dit soort grote uitgaven plotseling controversieel. „Het is gênant”, meent de Engelse aannemer Ian Woolsley, „om zoveel uit te geven nu iedereen in grote geldzorgen zit.”

Hotel Atlantis is de parel in de kroon van ’Palm Jumeirah’, de kunstmatige eilandengroep voor de kust van Doebai in de vorm van een palmboom. Ondanks de stellige ontkenning van projectontwikkelaar Nakheel, bevestigt Woolsley dat de bouw van de luxe villa’s op de eilanden onlangs is stopgezet. „Ze worden niet meer verkocht. En wie al een aanbetaling deed, probeert nu van de aankoop af te komen.”

De bouw- en onroerendgoedsectoren waren jarenlang de drijvende kracht achter de explosieve groei van het emiraat. Doebai heeft beperkte oliereserves en richt zich daarom meer op handel en toerisme. Maar ook deze sectoren lijden onder de financiële crisis. Nog maar vorige maand maakte Nakheel plannen bekend voor een recordwolkenkrabber van een kilometer hoog. Deze week ontsloeg het bedrijf 15 procent van zijn personeel. De beurswaarde van een andere onroerendgoedgigant, Emaar, halveerde de afgelopen maand.

Na een periode van schijnbaar ongelimiteerde stijging van de huizenprijzen zijn in enkele weken tijd de gemiddelde onroerendgoedprijzen met bijna 20 procent gedaald. Als gevolg daarvan is de rente op een lening flink gestegen. De tijden dat zelfs voor tekentafelprojecten vrij gemakkelijk goedkope leningen konden worden afgesloten, zijn definitief voorbij.

De groei van de indrukwekkende skyline van Doebai, waar de ene wolkenkrabber de ander overtreft in pracht en praal, komt nu langzaam tot stilstand. Alleen de lopende projecten worden nog afgemaakt, nieuwe projecten zijn voorlopig opgeschort. „Er is zoveel gebouwd; het aanbod is te groot en de prijzen bleven maar stijgen”, zegt Woolsey. „Er moest een correctie komen. Ze krijgen al die wolkenkrabbers nooit gevuld.”

De makelaarskantoren zijn de eerste slachtoffers van de financiële crisis in Doebai. „We krijgen zo goed als niets meer verkocht”, vertelt Francis Morina Carvallho, een Braziliaanse die voor een Duits makelaarskantoor werkt. Ze is niet de enige. Volgens een enquête van website realestate.com bracht de helft van de makelaars in Doebai de afgelopen maand geen enkel appartement aan de man. Carvallho vreest nu voor haar baan.

Volgens Armen V. Papazian, econoom en voormalige vicevoorzitter van de Dubai Stock Exchange is de crisis een lesje in nederigheid voor de heersende kliek. „De overheid moet beseffen dat de enorme groei hier de afgelopen jaren vooral te danken is geweest aan externe omstandigheden. Creativiteit en zelfredzaamheid zijn cruciaal om deze crisis te overleven. Verandering is noodzakelijk.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden