Doe wat je niet durft Maartje Smits

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

Dat klinkt als een dapper motto. Wat bedoelt u er precies mee?

"Als ik dingen maak, beeldend of schrijvend, vraag ik mij regelmatig af of ik iets in dat proces eng vind. Vervolgens probeer ik juist dat te doen. Zo kom je op gebieden die interessant blijken te zijn. Als schrijver dien je een risico te nemen. Dat maakt het voor jezelf spannend, maar ook voor de lezer. Die neemt de tijd om jouw werk te lezen, als schrijver heb je de verantwoordelijkheid dat de moeite waard te maken. Doe daarom wat je niet durft."

undefined

Wat durft u als dichter niet zo snel?

"Mijn dichtbundel gaat over hoe het is om een meisje te zijn en over de overgang van meisje naar vrouw. En hoe moeilijk dat was. Ik heb een eetstoornis gehad, net als andere vrouwen in mijn familie, en dat was nu typisch een onderwerp waarvan ik dacht: Moet ik dat wel doen? Voor je het weet krijg je een stigma en ben je die dichter met dat eetprobleem. Zo wil ik mezelf niet presenteren. Toch vond ik het interessant en relevant om te gebruiken. En omdat ik het eng vond werd het misschien ook oprecht."

undefined

Komt deze tegelwijsheid ook buiten uw werk als kunstenaar van pas?

"Als ik elke dag iets zou doen wat ik niet durf, zou dat wel vermoeiend worden. Hoewel. Afgelopen jaar deed ik als performer mee aan werk van de Duitse kunstenaar Tino Sehgal in het Stedelijk Museum. In het werk 'This Situation' moest ik bezoekers een persoonlijk compliment geven. Dat heeft met durf te maken omdat je dan ook iets zegt over je eigen waarden. Ik heb me toen voorgenomen elke dag een compliment te geven aan een vreemde. Niet als kunstproject, maar gewoon, als een afspraak met mezelf."

undefined

Levert dat geen vreemde situaties op?

"Nee, mensen vinden het altijd leuk om een compliment te krijgen. Ikzelf ook."

undefined

Zijn er nog dingen die u niet durft?

"Ik ben heel erg bang voor spinnen en ik heb helemaal geen zin om er iets aan te doen. Er moeten een paar enge dingen in het leven overblijven, toch?"

Maartje Smits (1986) is dichter en beeldend kunstenaar. Onlangs debuteerde ze met de poëziebundel 'Als je een meisje bent'.

Zie ook pagina 22 'Worstelen met je spiegelbeeld'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden