Doe rustig aan, zeggen de Rotterdamse verkeersborden

Beeld Trouw

Het geduld van de rijdende Rotterdammer wordt op de proef gesteld. Die is wel wat gewend qua bouwputten, maar dit jaar zijn er wel erg veel wegwerkzaamheden. Verkeersaders als de Maastunnel en de Coolsingel gaan langdurig op de schop. Dat resulteert in files, omrijden en getier.

Op de Straatweg, die óók al open ligt, probeert de gemeente de gemoederen 'met een knipoog' te bedaren. Voor de wegversperring staat een ledbord met: 'Keep calm en volg de fietser', met daarboven een koninklijk kroontje. De Britse regering introduceerde de leus 'Keep calm and carry on' kort voor de Tweede Wereldoorlog. Iets verder staat een bord: 'Niet fietsen! Lopen geen probleem'. De gemeente zocht een luchtig alternatief voor 'Verboden te fietsen', zegt een woordvoerster. "Dat is toch heel directief: Pats! Fietsers afstappen."

Nee, dan het bord met 'Keep calm!' Dat straalt volgens haar iets anders uit: "Het is vervelend, maar blijft u vooral rustig." De tekst die fietsers eraan herinnert dat lopen ook kan, biedt volgens de woordvoerster 'een handelingsperspectief'. Het vertelt niet alleen dat iets niet mag, maar geeft ook een oplossing.

De weggebruiker kan het waarderen. De gemeente krijgt veel positieve reacties. Rotterdam wil de borden daarom ook plaatsen bij andere wegwerkzaamheden.

De irritatie om alle opbrekingen valt vooralsnog mee, zegt de woordvoerster. "Over de Maastunnel hebben we een flinke campagne gevoerd. Bovendien proberen we goed en snel vragen te beantwoorden." Vorige week echter had de Koninginnebrug, waarover het Maastunnelverkeer wordt omgeleid, een storing. "Ja, dan zijn mensen natuurlijk geïrriteerd. Daar hebben we alle begrip voor." Daar helpt geen kalmerend verkeersbord tegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden