Column

Doe normaal!

null Beeld

Sinds mijn inwijding in de Nederlandse taal, heel wat jaren geleden door een meisje op een Spaans strand, is dit wel de uitdrukking die het vaakst in mijn oren heeft geklonken.

Een oer-Hollandse uitdrukking met calvinistische allure die een zekere afkeer van afwijkend gedrag verwoordt en in velerlei toonaarden kan worden uitgesproken: vermanend, amicaal of opvoedkundig.

Geen onderdaan van hare majesteit, vermoed ik, die deze uitdrukking nog nooit in de mond heeft genomen. Sinds mensenheugenis moet de woordencombinatie in kwestie overal hebben geklonken. In koninklijke paleizen en redactiezalen, tijdens vergaderingen of aan de eettafel, op straat en op tv: doe normaal!

Gek genoeg was mijn dochter nog geen vijf jaar of ze had de uitdrukking letterlijk vertaald in haar beste Frans: 'Papa, fais normal'. De kinderlijke norm tegen de excentrieke autoriteit van de vader. Ik moest erom lachen.

En toch heeft de weldenkende gemeente nu besloten dat deze hoeksteen van de Nederlandse identiteit voortaan in de categorie 'scheldpartijen en beledigingen' moet vallen. Dit allemaal omdat pestkop Wilders dit juweel van de nationale eigenheid voor de voeten van zijn maatje de premier heeft geworpen.

Kunnen we als natie zonder semantisch besef nog dieper zinken? Hallo, puriteinse censoren uit een gestolde tijd, doen jullie ook eens normaal!

Ik kan me goed voorstellen dat heel wat mensen in dit land een flinke aversie tegen Wilders koesteren. Dit overkomt mij regelmatig ook. Zijn methode van sarren en jennen is hoogst irritant, soms grof of respectloos. Zijn dubieuze cabareteske vondsten ('sluit het nepparlement in Brussel en gebruik het als winterstalling voor caravans') eveneens. Erger nog is zijn laffe reflex om het debat te mijden zodra hij op zijn inconsequenties als oppergedoger wordt gewezen.

Maar om de man te kapittelen voor het gebruik van deze uitdrukking tegen de premier, overschrijdt alle grenzen van de hypocrisie. En degenen die nu roepen dat de democratie in verbaal gevaar verkeert, zijn dezelfde mensen die instemmend knikken wanneer de pestkop op tv en in kranten voor Hitler, NSB'er en Mussolini wordt uitgemaakt of als kampbewaarder bij gaskamers wordt afgebeeld. Ja, doe eens normaal.

Rutte en Wilders zijn maatjes en hun taal onderling moet vergeven zijn van uitdrukkingen als 'doe normaal', 'ben je wel goed in je hoofd?' 'je kunt de boom in' of 'ga toch weg'. In het torentje of het Kamerrestaurant, tijdens onderhandelingen of de parlementaire barbecue.

Het schokkende is alleen dat in een onbewaakt moment, Wilders vergat dat hij niet alleen stond tegenover zijn maatje de premier. Is hierdoor de primus inter pares-autoriteit van Rutte aangetast? Ik dacht het niet. Maar zij die vinden dat het parlement als een instituut uit de tijd van de gasstraatlantaarn moet worden geëerd en dat niets uit het echte leven het fossiele huis moet binnensijpelen, vergissen ze zich.

Belletjestrekker Wilders is een beetje het kruis dat we moeten dragen. Althans totdat Henk, Ingrid en hun zoon Pietje Bell hem de boom insturen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden