'Doe moogs 'm höbbe'

Musicalster Suzan Seegers gooide het roer na ettelijke tegenslagen helemaal om. In plaats van hoofdrollen in grote producties koos ze voor haar eigen kleine liedjes in het Limburgs.

Als Suzan Seegers negentien jaar oud is en op het conservatorium in Tilburg zit, krijgt ze de opdracht: schrijf een liedje. De avond voor ze het moet inleveren, ligt ze in haar bed te woelen en te draaien. Ze heeft nog niks. Ze denkt dat ze het niet kan. Dat ze niks kan. Ineens komt de gedachte op: probeer het dan maar eens in het Limburgs. "Dat is de taal van mijn jeugd, de taal waarin ik heb leren voelen. En toen kwam het! Binnen een paar minuten had ik een refrein en toen dacht ik: nu moet ik dóór." Uit een situatie die Seegers zelf van nabij meemaakte - iemand die op jonge leeftijd plotseling uit je leven wordt gerukt - ontstaat 'Woróm' (Waarom). Het schrijven in het Limburgs voelt als een bevrijding.

Toch volgt Seegers (31) eerst nog een heel andere route. Ze maakt keurig het conservatorium - richting Muziektheater - af en belandt in de musicalwereld. Ze doet openbaar auditie in het tv-programma 'Op zoek naar Evita' en grijpt in de finale nipt naast de rol. Ze mag dan wel Cosette vertolken in 'Les Misérables', maar pas echt tot haar recht komt ze in de musical 'Urinetown' waarin ze Kleine Eefje speelt. Ze wordt ervoor beloond met een Musical Award. Ondertussen broeit en borrelt het. Want dat eerste liedje in het Limburgs smaakt naar meer.

Suzan Seegers: "Ik moest bij de kern beginnen. Ik heb daarvoor geluisterd naar mijn ziel, mijn wortels liggen nu eenmaal in Limburg." Seegers werd geboren in Sittard en groeide op in Melick, ten zuiden van Roermond. "Na dat 'Op zoek naar'- programma was ik mezelf kwijtgeraakt. Mijn lichaam blokkeerde, alles ging mis. Toen ik in 'Les Misérables' speelde, kon het gebeuren dat ik huilend wegliep na een scène, omdat mijn stem niet meer werkte. Terwijl ik eigenlijk wel wist dat daar niks mee aan de hand was. Ik ging naar een KNO-arts die dat bevestigde. Het waren meer burnout-achtige verschijnselen.

"Ik kwam in een medische molen terecht en toen bleek dat ik adhd had, wat veel verklaarde. Ik had tijdens die tv-show op de hoogste pieken geleefd, wat voor mij fantastisch was, zo veel prikkels. Maar daarna viel ik natuurlijk keihard naar beneden. Tegelijkertijd raakte ik alles kwijt: mijn vriend, mijn huis, mijn katten en mijn geld. Dat was voor mij het moment om te denken: nou moet je toch eens heel goed naar jezelf luisteren."

Seegers vertrok naar Londen om een maand bij haar zus te gaan wonen. "Ik ging er schrijven. Om weer terug te komen naar wie ik was. Of het zou lukken of niet, ik dacht: ik moet gewoon beginnen. Wat er in me opkwam, daar probeerde ik een liedje van te maken. Het werd een hele map vol."

De dag na terugkomst uit Londen moest ze optreden bij de Limburgse televisie. Ze zingt een paar liedjes, waaronder haar eigen 'Woróm'. Toeval of niet, zanger en liedjesschrijver Gé Reinders is te gast in diezelfde uitzending. Hij hoort haar verhaal en zegt: 'Goh, als je hulp nodig hebt, dan kom je maar.' Seegers neemt zijn aanbod aan. "Daar zaten we dan, aan de keukentafel. Pot thee erbij, beetje kletsen en dan: zullen we het proberen? Ik had mijn map bij me met teksten en thema's. Eén daarvan ging over de klanken die je verzamelt tijdens je leven: een vuur dat brandt, golven op het strand, het slaan van een deur. Het werd 'Leedje van mien laeve' (Liedje van mijn leven). Het begin van een heel vruchtbare samenwerking."

De twee maken samen een flink aantal liedjes die terechtkomen in het eerste soloprogramma én op de gelijknamige cd van Seegers: 'SuuS'. In het theater vertelt ze verhalen over zichzelf en over de mannen in haar leven. Niet toevallig ook de thema's in de liedjes, die een mix zijn van pijnlijk eerlijke en kwetsbare liedjes, zoals 'Loat mich' (Laat mij) en 'Doe moogs 'm höbbe' (Jij mag hem hebben), tot vrolijk-grappige songs als 'Hormone' en 'Lekker vrieje' (Lekker vrijen). "Ik ben zelf het thema. Het is allemaal autobiografisch. Niet zo letterlijk dat iemand zich erin zou kunnen herkennen, maar het zijn dingen die ik heb meegemaakt: de foute mannen, de liefde, het kwijtraken. Heel herkenbaar voor mensen, merk ik. Daarom moest ik het waarschijnlijk ook in het Limburgs schrijven, omdat die onderwerpen zo dicht bij me liggen.

"De liedjes die ik schrijf, zijn klein en simpel. Ze geven je de rust om na te denken over wat jij zou doen in zo'n situatie. Het is allemaal niet snel of snappy, er is niks gelikts aan. Ik stel me kwetsbaar op, maar ik ben niet zielig. Ik kan het alleen, dat weet ik nu. Het klinkt cliché, maar als je op de bodem zit, ontdek je waar het echt om draait. Wie je vrienden zijn, op wie je kunt vertrouwen. Ik heb mijn weg omhoog gevonden en ik ben voor mijn gevoel nu ergens halverwege. Ik ben ontzettend positief ingesteld en zie altijd lichtpuntjes. Vroeger werd ik veel meer afgeleid, ook door mijn ADHD, maar nu heb ik een duidelijk doel voor ogen. Het SuuS-project is nu misschien nog klein, maar het groeit wat mij betreft uit tot een imperium!"

Een grote schaterlach volgt. "Ik heb altijd grote dromen gehad en ze zijn nog altijd uitgekomen. Hoelang het ook duurde. Ik heb ervoor gekozen om geen medicijnen te nemen voor de ADHD. Anders zou ik niet zijn wie ik ben. Ik zou afvlakken en dat wil ik niet. Ik kan mijn tijd zelf indelen en zorgen voor een ritme. Dat heb ik nodig."

Ondertussen moet er natuurlijk wel geld worden verdiend. "Ik wist dat ik andere dingen moest doen om mijn eigen weg te volgen. Ik had dit seizoen vier dingen kunnen doen, maar het paste of niet in mijn schema, of een producent zei: dan kun je je voorstelling 'SuuS' niet doen. Ik had dan een vast salaris kunnen hebben. Maar ik dacht: ik heb dit net gevonden! Dus heb ik tegen alles 'nee' gezegd. Via via kwam ik terecht bij een kindertandarts, ik kon assistente worden. Ik heb geen opleiding, heb niks in die hoek gedaan. Ik wist ook niet of ik goed zou kunnen omgaan met kinderen.

"Blijkbaar leer ik snel. Misschien omdat je op het podium jezelf ook moet zien te redden. Het is compleet anders dan het nachtleven van het theater, maar ik kan nu in elk geval mijn huis betalen en het geeft me de mogelijkheid om te doen wat ik wil doen."

Meer SuuS

Cd 'SuuS' van Suzan Seegers, Fennek, FN-CD-29

Programma 'SuuS' is morgen te zien in Doetinchem (Amphion), vrijdag in Alphen a/d Rijn (Castellum), zaterdag in Alkmaar (De Vest). Tournee t/m 1 december. Informatie: www.suzanseegers.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden