Doe joe want to doneet zom eks?

De succesvolle soap Medisch Centrum West, nu bij de Tros op herhaling en van 1988 tot 1994 een grote hit voor Endemol in Nederland, is in Engeland cult geworden, nu de Britse zender Channel 4 een eigentijdse versie van MCW uitzendt. Iedereen speelt nog steeds zijn eigen rol, alleen spreken dokter Jan en ook zuster Reina Engels met een zwaar Deens accent. En ook het reilen en zeilen in het regionale ziekenhuis heeft in Groot-Brittannië een ander karakter gekregen.

BIJDRAGEN: LOES SMIT; ANITA LOWENHARDT

In de Channel 4-versie van MCW, in Engeland 'Klinik!' genaamd, heeft de nieuwe ziekenhuisdirecteur een manier bedacht om Hollandse ziekenfondspatiënten te weren, zodat Britse patiënten die particulier zijn verzekerd de lege bedden kunnen vullen. Een van de specialiteiten van 'Klinik!' is de IVF-behandeling. Zonder scrupules doneren alle dokters en zusters sperma en eieren, zodat Britse patiënten baby's op de wereld kunnen zetten. Tijdens de koffiepauze vraagt dokter Jan aan zuster Reina: “Doe joe want to doneet zom eks?”

Het klapstuk van deze nieuwe werkwijze in het regionale ziekenhuis is een IVF-behandeling voor prinses Di, de ex van prins Charles, die maar liefst vijftig bevruchte eieren in haar baarmoeder wil laten nestelen. Ze hoopt zo haar populariteit te vergroten. In 'Klinik!' fantaseert het personeel dan al over rentenieren op de Bahama's en voorzien zij geen enkele moeilijkheid als prinses Diana om de IVF-behandeling vraagt. “Neu preubleum”, aldus dokter Jan.

Een woordvoerster van Endemol International bevestigt dat een aantal afleveringen van MCW aan Channel 4 is verkocht. “Net zoals het idee van MCW ook aan Duitsland is verkocht en de serie is aangeschaft in België, Zuid-Afrika, Turkije en Slovenië.” Dat in het geval van Channel 4 de serie op zeer grappige wijze nogal belachelijk wordt gemaakt, deert haar niet. Verkocht is verkocht, zo blijkt. De Britse fans van 'Klinik!' rollen ondertussen van het lachen over de vloer. En concluderen: “Jullie cloggies (klompendragers) zijn echt gek.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden