doe iets (nieuws)

We vroegen u of er iets is wat u heel graag (van iemand anders) wilt leren, en of u over kennis of vaardigheden beschikt die u best aan iemand anders zou willen leren.

U reageerde massaal, we vonden het erg leuk om te lezen wat u zoal van plan bent. En dat is erg veel. Hieronder vindt u een selectie. Via bijgevoegde mailadressen kunt u elkaar vinden. Mochten er leuke 'Doe iets!' contacten- en ervaringen zijn ontstaan, laat u ons dat dan weten? En heeft u nieuwe voorstellen, stuurt u die dan naar tijdpost@trouw.nl

Links leren rijden

Ik wil dolgraag met de auto naar Schotland. Ik zou graag links leren rijden, maar durf het niet aan. Kan dat ergens in Nederland, links leren rijden? Geen wereldprobleem, simpel, maar ik wil het 'hier' ervaren en 'oefenen'.

Han Blaakman, Nuenen

hatonu@onsnet.nu

Naar Oerol

Sinds het overlijden van mijn partner trek ik er alleen op uit met mijn oldtimer polyester caravannetje (een Biod Bambi). Ik zou samen met een andere vrouw wel wat langer en verder op pad willen. Ieder in z'n eigen caravan. Gezamenlijk iets ondernemen is zoveel gezelliger. Wie durft het avontuur aan? Eerst, dichtbij, een weekje Oerol proberen?

weerenheen@hotmail.com

Latijn

Mijn ouders vonden mij in de brugklas nog jong en speels, daarom leek het hun beter dat ik naar het atheneum zou gaan. Zelf had ik er geen duidelijke gedachten over. Later merkte ik diverse keren dat kennis van Latijn een aanwinst is voor het begrijpen van dingen. Daarom wil ik graag alsnog Latijn leren. Bij voorkeur in de buurt van Groningen.

barbarabartol@gmail.com

Latijn (2)

Ik heb me laten inspireren door Tijd van 15 februari. Ik wil heel graag met een groep 50/60-plussers Latijn leren, vanaf de basis. Als we een groep kunnen formeren en er is een goede leraar (plus ruimte) beschikbaar, dan ben ik een gelukkig mens. Een goed startmoment voor mij is najaar 2014.

Jozina de With

jadew@ziggo.nl

Latijn (3)
Ik ben Gerry (vrouw 51 jaar). Ik zoek een lerares Latijn die mij eenmaal per maand wil lesgeven. Liefst woonachtig in Den Haag.

Ik werk al een tijdje zelfstandig met het boek van Hans Oranje - 'Latinitas'. Ik kan niet betalen, maar als tegenprestatie zou ik kunnen schoonmaken.

sytzegerry@gmail.com

Frivolite

Frivolite, het woord alleen al maakt mij aan het lachen. Zou ik met mijn 80 jaren te oud zijn om het te leren? Is er iemand in de buurt van Amsterdam van wie ik het kan afkijken?Ik ben benieuwd.

Alie Bakker

c.bakker909@upcmail.nl

Frans leren, naailes geven

Ik wil graag Frans leren spreken. Ik heb een passieve kennis op ongeveer vwo-niveau, maar spreken en luisteren vind ik erg moeilijk. Is er iemand, liefst een native-speaker, die mij dat wil leren? Als tegenprestatie kan ik naailes geven. Omgeving Zwolle.

inekedenbraber@telfort.nl

Leiperen snoeien

Met enthousiasme heb ik een leipeer in m'n voortuin laten zetten. Nu, drie jaar later, hebben de perenbomen nog niet gebloeid. Misschien moet er iets ingrijpends gebeuren zoals snoeien. Helaas begrijp ik niets van 'koptak', kan ik de gesteltakken niet vinden, laat staan de waterloten. Wie kan mij leren om de leiperen te snoeien?

wilmabrinkman@planet.nl

Zweeds

Graag wil ik in april en mei een aantal lessen Zweedse conversatie krijgen van iemand in mijn omgeving (ik denk aan een straal van maximaal 20 kilometer rond mijn woonplaats Ermelo). Bij voorkeur van een native speaker.

Jacob Sants

jacob_margot@hetnet.nl]

Kruiden, oliën, dans, Frans en groenten

Aanbod

1. Heeft u interesse in etherische oliën, waarvoor u ze kunt gebruiken, en hoe u ze moet gebruiken? Dan vind ik het leuk om mijn kennis hierover met u te delen.

2. Ik heb enige kennis van geneeskrachtige kruiden. Ik zou het daarom leuk vinden om met een paar mensen wat kruidenrecepten te bereiden.

Gevraagd:

1. Ik wil graag goed schaduw leren aanbrengen met tekenen en schilderen, zodat meer diepte ontstaat.

2. Kan iemand mij de basis van alle dansen leren, namelijk goed op de maat bewegen?

3. Ik zou graag een goed teelt- en wisselplan voor mijn groentetuin krijgen.

4. Ik zoek iemand met wie ik de Franse taal weer kan ophalen.

Ik woon in Zuid-Limburg.

Karl Saher

gv11@xs4all.nl

Yamaha Orgel

Ik heb al een paar jaar een Yamaha orgel, type Electone FE 50 in de kamer staan. Ik heb twee winters orgelles gehad in de kerk, maar ik ben gestopt omdat dat zo anders is. Heel andere aanslag, heel andere klank. Ik wil liever orgelles in mijn huis, op mijn eigen orgel. Vooral vanwege de knopjes en schuifjes! Ik betaal er gewoon voor. Ik woon in Leusden.

c.l.lagerweij@xmsnet.nl

Italiaans

Een half jaar geleden ben ik begonnen met een cursus Italiaans. Het spreken blijkt het moeilijkst. Graag zou ik met iemand in het Italiaans willen converseren. Het liefst bij mij in de buurt: Rotterdam-Hillegersberg.

Els Renes

Elsrenes@gmail.com

Moeilijke software
Heel graag zou ik in een paar middagen willen leren hoe ik optimaal gebruik kan gaan maken van het vormgevingsprogramma CorelDRAW, Home&Student Suite X6. Ik heb het programma maar de toelichting is erg summier.

w.ven-vangoudoever@versatel.nl

Grieks in Rotterdam

Zou iemand in Rotterdam mij Grieks willen leren? Ik weet al wel wat, maar ik zou het vooral beter willen leren spreken en verstaan, in verband met familie in Griekenland. Zelf kan ik sudoku's 11 sterren oplossen!

Arine de Jong

pinkelmientje@gmail.com

Gespreksgroep

In mijn 80-jarige leven heb ik heel vaak gebruik moeten maken van het IETS DOEN om onbegaanbare wegen toegankelijk te maken. Ook nu zoek ik die oplossing. Er werken allerlei zaken tegen: Ik ben oud en ook nog gehandicapt. Maar ik houd van mensen en hun meningen, ik ben altijd een bindende figuur geweest als ik gespreksgroepen leidde. Dat zou ik graag weer doen. Liefste in een neutrale ruimte, ook al zou het eventueel bij mij thuis kunnen. Ik zoek mensen die graag leren van anderen, die van filosoferen houden, elkaar enthousiasmeren.

Ik heb zelf theologie en psychologie gestudeerd en was gemeentepredikant. Ik ben het Ommense taalveld niet helemaal machtig en zal het misschien moeten hebben van vooral 'dissidenten' eerder dan van keurige mensen. Ik ben hier import, zodat ik nu geen netwerk heb om iets op te zetten.

Rio4@outlook.nl

Glas in lood

Hoewel ik al wat ouder ben, sprak deze oproep mij aan. Ik zou graag willen leren brandschilderen, de oude glas-in-loodtechniek.

Een klein raam met bijvoorbeeld een adelaar met jong.

Gon Peters.

petex@hetnet.nl

Wiskunde

Ik wil graag iets meer van wiskunde leren begrijpen. Ik heb ooit een poging gewaagd op moedermavo-niveau. Leuk om te doen, maar ik moest er vanwege drukke werkzaamheden mee ophouden. Als startniveau lijkt het me weer prima. Met engelengeduld moet het lukken.

nellekevisscher1951@gmail.com

Voetreis naar Rome

Lange tijd gedroomd over een voetreis naar Rome? Ik heb mijn droom gerealiseerd in 2013 en ik wil mijn ervaringen graag met je delen. Jij organiseert een mooie wandeling en onderweg beantwoord ik jouw vragen.

Ericavanbaren@hotmail.com

Schrijven voor toneel

Onlangs heb ik een eenakter (een kort toneelstuk van 25 minuten) geschreven. Maar als klein meisje droomde ik er al van om ooit een avondvullend toneelstuk te schrijven. Heeft u ervaring met toneel of theater? Kunt u mij helpen om mijn meisjesdroom uit te laten komen? Ik zoek iemand die mij kan ondersteunen in het schrijfproces door mee te lezen en zijn/haar mening en tips te geven.

Esmaralda Cooijman

esmaralda@chello.nl

Tekenen volgens Betty

Ik wil heel graag de Betty Edwards tekenmethode leren. Bij voorkeur in de regio Roosendaal/Breda. Ook als u tips heeft, hoor ik graag van u!

erve1954@hotmail.com

Duits geven, Fins leren

Heel lang heb ik in Wenen gewoond, mijn Duits is goed. Ik heb weliswaar nooit lesgegeven, maar als iemand Duits wil leren spreken, lijkt me dat leuk om te doen. Ik ben grammaticaal ook goed onderlegd. Zelf zou ik graag Fins leren spreken.

Tineke Postma-Spoelstra

weeg05@planet.nl

Verhalen vertellen

Ik ben Frans de Vette en heb 25 jaar ervaring in het begeleiden van mensen die verhalen willen vertellen en de presentatie van die verhalen willen verbeteren.

Frans de Vette

frans@vertelme.com

Boeken schrijven

Ik ben Annette Haak en ik ben 14 jaar. Ik wil al heel lang boeken schrijven. Ik heb geweldige verhalen in mijn hoofd, maar ik krijg het moeilijk op papier. Telkens begin ik met een nieuw boek, maar ik maak het nooit af.

Ik vind het bijvoorbeeld moeilijk om dingen te omschrijven en om duidelijk te maken wie wat zegt. Wie kan me hierbij helpen?

annettehaak@gmail.com

Zeilen

Ik houd erg van zeilen in een open zeilboot op de Westeinderplassen. Ik kan goed lesgeven (CWO 5 instructeur). Zelf zou ik graag leren zeilen en navigeren op het IJsselmeer of op zee, met als einddoel een keer de Atlantische Oceaan over te zeilen naar New York.

Jaap van der Meer

jvanmeer@caiway.nl

Dansen

Op mijn 52ste deed ik een opleiding danstherapie aan de Hogeschool van de Kunsten in Enschedé, en ik ben alweer vier jaar actief als danstherapeute in Franeker. Dit heeft mijn leven totaal veranderd. De helende werking en het plezier dat we hebben tijdens de dans werkt verslavend. Dit wil ik graag delen met meer mensen. Ik geef dus naast de danstherapie 'dansen met plezier' voor vrienden en familie-uitjes. waltrudevander

werff@hetnet.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden