Doe-het-zelven tegen overheidsspionage

Beeld thinkstock

Wat niemand meer echt verbaasde, werd deze week officieel bekend: ook in Nederland kijkt, luistert en leest de Amerikaanse geheime dienst NSA met ons mee. Wat kunnen we daartegen doen?

"Als je jezelf als burger wilt beschermen, dan moet je dat in elk geval zelf doen", zegt Don Eijndhoven, die zich met zijn bedrijf B-Able Argent op internetveiligheid richt. Overheden reageren tot nu toe lauw. Niet zo gek: "Iedere overheid doet zelf ook aan spionage".

Tim Toornvliet van de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom is het met hem eens. Maar merkt wel op dat het eigenlijk net is als met een extra slot op je fiets zetten: je maakt de kans kleiner dat hij gestolen wordt, maar als ze hem écht willen, dan lukt het meestal wel. "De NSA kan niet alleen toegang krijgen tot de gegevens van grote bedrijven zoals Google, ze kunnen ook direct van de kale infrastructuur tappen."

Goed, met die kanttekening in het achterhoofd: welke maatregelen kan een doorsnee leek nemen om de kans op NSA-pottekijkers te verkleinen? Een aantal tips.

Tip één: gebruik een Tor-browser.

Surfen: Gebruik een Tor-browser
Met een Tor-browser kun je anoniem op het zogeheten Tor-netwerk surfen. Maar ook op het 'gewone' internet kun je hem gebruiken om geheime diensten af te schudden: je gegevens worden versleuteld en maken een paar schijnbewegingen over verschillende servers.

Zoeken: Vermijd Google
Google houdt de geschiedenis bij van alle zoekopdrachten die je invoert. En de Amerikaanse overheid kan sinds de 'Patriot Act' toegang krijgen tot alle data van Amerikaanse bedrijven. Een zoekmachine als Duckduckgo houdt geen bezoekersgeschiedenis bij.

Mailen: Installeer PGP
PGP staat voor Pretty Good Privacy: een versleutelingsmechanisme waardoor een mail 'onderweg' niet onderschept kan worden. Een geheime dienst zal dus in je computer zelf moeten inbreken. Er bestaat een plug-in voor Outlook. Voor gebruikers van webmail van bijvoorbeeld Google of Yahoo is het lastiger: hun mails staan op Amerikaanse servers.

Sociale media: Facebook weet alles
Facebook kent heel veel privacyinstellingen, maar die gaan allemaal over wat je met andere gebruikers deelt. Het bedrijf houdt alles over jou bij, en valt onder Amerikaanse jurisdictie. De meeste gebruikers beseffen dat wel, maar ja, in je eentje weggaan is ook niet gezellig.

Mobiel internet: Installeer alleen wat je echt nodig hebt
Met Whatsapp kun je gratis chatten, maar alle gegevens zijn toegankelijk voor de Amerikaanse overheid. Dan maar overstappen naar een programma uit een land met strengere privacywetgeving? Dan moet je wel je vrienden overtuigen om ook over te stappen. Installeer in ieder geval niet zomaar iedere app die wel geinig lijkt: veel apps oogsten persoonlijke gegevens, die dan weer op een server ergens in het buitenland belanden.

Telefoneren: Doe net als in de film
Tappen de geheime diensten op codewoorden, of onderscheppen ze alles wat in hun bereik komt? Hierover is nog lang niet alles duidelijk. De enige oplossing lijkt vooralsnog: doe net als in de film, en gebruik een burner. Koop onder een valse naam een prepaid-toestel, noem je echte naam nooit, en gooi het na verloop van tijd weer weg.

PGP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden