Doe-het-zelfzaken vechten om klant
bouwmarkt | Nederlandse concurrenten als Praxis en Gamma voelen zich bedreigd door de groei van Hornbach.
Nu het Duitse Hornbach en het Zwitserse Bauhaus bezig zijn met uitbreiden, krijgt de sector van doe-het-zelfzaken nog meer het karakter van een vechtmarkt.
Nederlandse concurrenten Praxis en Gamma hebben al verschillende rechtszaken aangespannen om te voorkomen dat de buitenlandse ketens nieuwe winkels openen. "Ondertussen calculeren we de vertraging die dit gedoe oplevert van tevoren in", zegt Gerben van Heeren, expansiemanager van Hornbach. "Ze kunnen het kennelijk niet hebben dat wij winkels openen."
Hornbach heeft nu elf vestigingen, nummer twaalf (Amsterdam) en dertien (Den Haag) zijn in aanbouw. De keten wil groeien naar 25 filialen. "Bij voorkeur openen we twee nieuwe locaties per jaar." Ook Bauhaus, dat september vorig jaar in Groningen het eerste filiaal opende, wil groeien. Op korte termijn met filialen in Venlo en Hengelo.
"De gevestigde orde vindt dit niet leuk", zegt Marc Nelissen van Mix, vakblad voor doe-het-zelfzaken. "Praxis en Gamma zijn al blij als ze de komst van een Hornbach of Bauhaus kunnen vertragen met juridische procedures. Overigens bevechten die twee elkaar vaak ook."
Hornbach is afgelopen boekjaar gegroeid met dubbele cijfers, al willen ze geen exacte gegevens verstrekken. "Ze groeien daarmee harder dan de markt", zegt Nelissen. "En het is niet alsof er nog veel ruimte is in deze sector."
Een vestiging van Hornbach is met een winkeloppervlak tussen de 10.000 en 20.000 vierkante meter een stuk groter dan de traditionele Nederlandse doe-het-zelfzaak. Er liggen 60.000 artikelen in de winkel. Nelissen: "Ze hebben een groter assortiment en een grotere voorraad. Je tegels voor je badkamer kun je daar in een keer allemaal ophalen."
Van Heeren van Hornbach ziet partijen als Praxis en Gamma daarom niet als concurrenten. "Zij doen iets totaal anders dan wij." Een verschil is dat Hornbach ook de professionele markt bedient: de zzp'er in de bouw.
Nelissen: "Op de Duitse markt is dat aandeel 25 procent van de omzet. Hornbach heeft toegegeven dat het in Nederland lager ligt."
Een ander sterk punt van de buitenlandse spelers is de lage prijs, zegt Sonny Duijn, econoom bij ABN Amro. "Zij kunnen groot inkopen en zitten daardoor scherp op de prijs."
Gemeentes zien Hornbach graag komen, zegt Van Heeren. "Zij vinden het fijn dat er 300 arbeidsplaatsen bij komen." Kanttekening is wel dat het bij andere doe-het-zelfzaken banen kan kosten.
undefined
groeiende omzet in een lastige markt
Na het dieptepunt van 2015 lijkt de doe-het-zelfsector zich eindelijk te herstellen, zegt Sonny Duijn, econoom bij ABN Amro. In het eerste kwartaal van 2016 groeide de omzet met 3,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. "Dat is toch een behoorlijke groei. En wij verwachten dat deze doorzet dankzij de groei van de woningmarkt." Tijdens de crisis hebben doe-het-zelfzaken harde klappen gehad. Zo verdween bijna één op de vijf vestigingen tussen 2007 en 2015. Maar ook bij een groeiende omzet blijft het als doe-het-zelfzaak lastig om geld te verdienen, omdat de markt zo competitief is. Duijn: "De opkomst van Hornbach en Bauhaus maakt het alleen maar lastiger voor andere spelers."
undefined