Doe een boom cadeau bij een bijzondere gebeurtenis

null Beeld

Een boom was vroeger een gebruikelijk geschenk. Er is alle reden om die traditie in ere te herstellen.

Vlak voor Sinterklaas, Kerst of moederdag is op de radio een reclamespotje te horen waarin mensen zich afvragen wat ze opa, broer of moeder nu weer cadeau zullen doen. Telkens wanneer iemand het zoveelste nutteloze geschenk oppert, roept Wim T. Schippers met zijn bekende Ernie-stem: "Een boek!"

Een prachtige reclame voor een prachtig product. Maar omdat de commercial al jaren loopt, is het denkbaar dat opa, broer of moeder onderhand wel eens wat anders willen dan een boek. Liefst iets dat even mooi, nuttig en duurzaam is.

Nou, dat kan. Als je 'een boek!' vervangt door 'een boom!', ben je er. En ja.....terwijl ik dit opschrijf kan ik het verontwaardigde gemopper van de lezers al horen. 'Een boom in plaats van een boek? Schei uit zeg, dan moeten we naar een kweker of tuincentrum. Veel te tijdrovend! En veel te ingewikkeld, want welke moeten we kiezen?'

En dan komt hier de verrassing: iedereen mag thuisblijven. Zet alleen de computer aan, meer is niet nodig voor het bestellen van een boom die past bij een bepaalde gebeurtenis. Of dat nu een verjaardag is, een trouwerij, de geboorte van een kind of zomaar, omdat je iemand wilt bedanken.

Vroeger was het de gewoonste zaak van de wereld om bij een belangrijke gebeurtenis in een mensenleven een boom cadeau te doen. Zo werd vlak na de geboorte van een baby vaak een boompje geplant, dat gezellig met het kind meegroeide. Heel Nederland staat vol met Wilhelminabomen uit 1880, Julianabomen uit 1909 en Beatrixbomen uit 1938. Zo'n boom was een blijvende herinnering.

Met deze aloude traditie in het achterhoofd is de website geefeenboompje.nl opgericht. Initiatiefneemster Esther Slokkers kwam op het idee toen haar man haar de boom liet zien die zijn grootouders vlak na zijn geboorte hadden geplant. Slokkers vond het zo'n origineel cadeau, dat ze besloot om het schenken van bomen nieuw leven in te blazen. Maar dan op een eigentijdse, trendy manier: met behulp van de computer.

Op haar site staan verschillende soorten bomen. Een meidoorn, een berk, een eik, een hazelnootboom en een appelboom. Keus genoeg dus, maar gelukkig hoef je je over de vraag welke boom het wordt evenmin druk te maken, dat heeft Esther al gedaan. Voor elke gelegenheid is er een bijpassende stam met bebladerde takken. Zo is de meidoorn de boom van de liefde en dus een ideaal cadeau voor een bruidspaar. Wie hun een meidoorn geeft, spreekt de wens uit dat ze samen een liefdevol en vruchtbaar leven zullen hebben.

Wil je een pasgeboren baby eens wat anders geven dan zo'n afgezaagd knuffelbeest waar hij er al dertig van heeft, dan zou je aan een berk kunnen denken. Door de eeuwen heen wordt de berk geassocieerd met kracht, omdat hij onder de meeste barre omstandigheden weet te overleven. Om baby's te beschermen werden wiegjes daarom van berkenhout gemaakt. Met een berk wens je de baby toe dat het hem goed zal gaan. En stel je eens voor hoe hij straks zijn verjaarspartijtjes viert onder zijn eigen boom!

Een verhuizing vraagt om een eik, het symbool van bescherming en gastvrijheid. Met zo'n boom wens je vrienden of familie een fijn leven toe in hun nieuwe huis. Met de verwijzing naar gastvrijheid laat je ze bovendien op subtiele wijze weten dat je regelmatig wilt komen logeren.

Iemand feliciteren met zijn verjaardag of het behalen van een diploma doe je met de hazelnoot, de boom van inspiratie en wijsheid. Voor alle andere gelegenheden, zoals een bedankje aan vrienden, het wensen van beterschap of zelfs een huwelijksaanzoek is er de appelboom. Bij deze boom mag je je eigen boodschap bedenken. En zelfs relatiegeschenken kunnen in de vorm van een boom worden verstuurd.

Rijst de vraag: waarom past bij een huwelijk een meidoorn en bij een geboorte een berk? Wie heeft dat bedacht? "De Kelten en ik", zegt Esther Slokkers. "De Kelten vereerden bomen en kenden aan iedere boom een zekere symboliek en karaktereigenschappen toe. Dat heb ik gemengd met verschillende andere tradities. De berk staat voor nieuw leven, daar heb ik dus de geboorteboom van gemaakt."

Wie het met haar keus niet eens is kan - telefonisch en mits voorradig - een andere boom bestellen. Dan krijgt een bruidspaar geen meidoorn maar een zoete kers. En iemand die verhuisd is naar een appartement met een balkonnetje geen eik maar een appelboompje in pot.

Het bestellen van zo'n boompje is doodeenvoudig, dat kan met één druk op de knop. Je hoeft de boom niet op te halen, hij wordt bezorgd. Bij jou thuis, zodat je hem zelf kunt geven, of direct bij degene voor wie hij bestemd is. Die krijgt een milieuvriendelijke geschenkdoos met daarin een jong boompje met kluit, en een uitleg van de bijbehorende symboliek. Een aardige bijkomstigheid is dat van elk verkocht boompje 50 eurocent bestemd is voor een goed doel.

Meer info: www.geefeenboompje.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden