Doe de schooldeur voorzichtig open

Leraren zien nog veel hobbels, maar de roep om basisscholen na de meivakantie te openen klinkt luider. Vandaag maakt het RIVM de eerste resultaten bekend van een onderzoek dat moet aantonen hoe het virus zich verspreidt onder kinderen en overspringt op volwassenen. Daar houden alle partijen zich krampachtig aan vast, hoewel je je kan afvragen hoeveel waarde we aan de studie moeten toekennen. In de eerste plaats gaat het om een beperkt onderzoek onder honderd gezinnen. In de tweede plaats hebben de eerste resultaten betrekking op een nog kleinere steekproef omdat nog niet alle gezinnen gevonden zijn.

Toch is dat onderzoek zo'n beetje heilig verklaard door onderwijsorganisaties en onderwijsminister Arie Slob. Dat is geen handige strategie, want het laat weinig ruimte over voor het nemen van andere beslissingen. Zekerheid krijgen we in deze fase van de crisis niet, ook niet na publicatie van dat ene rapport.

Die onzekerheid voedt ook de zorgen onder leraren. Dat bleek vorige week uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). De vraag om scholen voorzichtig op te starten na de meivakantie creëert onrust bij de achterban. Dat is niet gek als je bedenkt dat oudere leraren wordt opgedragen hun kleinkinderen niet te zien, terwijl ze na de meivakantie wel voor een klas vol kinderen zouden moeten staan.

Met dat soort zorgen dienen schoolbesturen rekening te houden. Dat neemt niet weg dat de basisscholen en kinderdagverblijven weer voorzichtig hun deuren moeten openen, eventueel door voorrang te geven aan de meest kwetsbaren. Dat moet gepaard gaan met voorzorgsmaatregelen. Denk aan het buiten het schoolgebouw houden van ouders, het verkleinen van klassen, het spreiden van leerlingen over de dag en het invoeren van strikte hygiëneregels. De onzekerheid blijft, maar dat is een realiteit waarmee we moeten leren leven.

In Zweden, waar de scholen al die tijd open zijn gebleven, is het argument: er is geen bewijs dat het sluiten van basisscholen helpt in het bestrijden van het virus. Dat was tot half maart ook in Nederland het credo, maar het kabinet bezweek onder maatschappelijke druk. Toch is RIVM-baas Jaap van Dissel niet van mening veranderd. Hij schreef donderdag aan de Kamer dat RIVM-modellen ervan uitgaan dat het openen van basisscholen en kinderdagverblijven niet bijdraagt aan extra ic-opnames. Dat ligt bij middelbare scholen volgens Van Dissel net weer anders omdat ze vaker een regionale functie vervullen waardoor het virus zich sneller kan verspreiden. Het kabinet zou de adviezen van de RIVM-experts ter harte moeten nemen en de basisscholen na de meivakantie moeten openen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden