Dodental overstromingen Zuid-Azië gestegen tot boven 1200

Indiase inwoners varen door overstroomd gebied.  Beeld AFP
Indiase inwoners varen door overstroomd gebied.Beeld AFP

Het dodental als gevolg van overstromingen door hevige moessonregens in India, Bangladesh en Nepal is de afgelopen dagen gestegen tot boven de 1200. Dat hebben de autoriteiten in deze landen vrijdag gezegd.

redactie

Volgens het Rode Kruis zijn bijna 41 miljoen mensen getroffen door het moessonseizoen, dat dit jaar uitzonderlijk hevig is.

Meer dan een derde van het laaggelegen Bangladesh is overstroomd. Gewassen en vele hectaren akkerland, waar het land grotendeels van afhankelijk is, hebben schade opgelopen. In Nepal zijn tienduizenden huizen vernietigd.

De regenbuien blijven aanhouden, het Rode Kruis denkt dan ook dat de situatie nog verder zal verslechteren. Bewoners zijn afgesloten van de buitenwereld en verstoken van voedsel en schoon water. Eerder deze week opende het Rode Kruis gironummer 6868 voor donaties, om de slachtoffers van de overstromingen te helpen.

Vrijwilligers voor duidelijke kaarten

Naast financiële hulp, zoekt de organisatie ook vrijwilligers die van achter hun computer kunnen helpen. Via een speciale website kan iedereen met behulp van recente satellietbeelden het rampgebied in kaart brengen. Hulpverleners hebben deze kaarten nodig om hun werk te kunnen doen. Zij lopen in deze landen tegen het probleem aan dat zij niet weten welke wegen nog begaanbaar zijn waardoor het snel afleveren van de hulpgoederen niet lukt.

Lees ook: Het Rode Kruis helpen van achter je computer

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden