Java

Dodental na uitbarsting Indonesische vulkaan Sumeru loopt verder op, tientallen mensen met brandwonden

null Beeld Via REUTERS
Beeld Via REUTERS

Het dodental na de uitbarsting van vulkaan Semeru op het Indonesische eiland Java is verder opgelopen tot 22, zo heeft het nationale rampenbestrijdingsbureau dinsdag gemeld. Zondag stond het dodental nog op 14. Zeker 68 mensen raakten gewond, veel van hen hebben brandwonden. Bovendien zijn nog 27 mensen vermist.

Redactie Trouw

Volgens het rampenbestrijdingsbureau kwamen de meeste slachtoffers om het leven doordat ze werden getroffen door vulkanisch puin. Veel slachtoffers zouden zulke ernstige brandwonden hebben opgelopen dat de identificatie moeizaam verloopt. Tot nu toe zijn dertien slachtoffers geïdentificeerd.

De reddingsdiensten wisten tien mensen te redden die vast waren komen te zitten na de uitbarsting van zaterdag. De groep werkte bij een zandmijn. Er wordt naarstig gezocht naar overlevenden en door puin geblokkeerde wegen worden weer toegankelijk gemaakt. De regen die de komende dagen wordt verwacht, kan het werk bemoeilijken.

Door de vulkaanuitbarsting en de grote hoeveelheden as die daarbij neerkwam op de omliggende dorpen, moesten bijna tweeduizend mensen evacueren. Volgens het rampenbureau worden ze tijdelijk opgevangen in onder meer moskeeën en overheidsgebouwen.

Omwonenden op de vlucht

Na de uitbarsting sloegen omwonenden massaal op de vlucht. Op lokale tv-beelden en sociale media was te zien hoe mensen in paniek wegrenden. De Indonesische president Joko Widodo bracht zijn condoleances over aan de nabestaanden en betuigde zijn medeleven aan de andere slachtoffers. Hij heeft de autoriteiten opdracht gegeven noodhulp te verlenen en op zoek te gaan naar slachtoffers.

De ruim 3600 meter hoge Semeru is het afgelopen jaar verschillende keren uitgebarsten. Indonesië ligt in de ‘ring of fire’, een gebied in de Grote Oceaan met bijna 130 actieve vulkanen waar aardbevingen regelmatig voorkomen.

Lees ook:
De vulkaan is het kind van een explosieve ouder

De Krakatau, de ‘vader’ van de vulkaan die een rol speelde bij de tsunami van 2018, werd 135 jaar geleden met een ongekende, vernietigende klap wereldberoemd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden