Update

Dodental na aardbeving Italië loopt op tot 247

Een man wordt medisch geholpen, gisteren in Italië. Beeld Afp
Een man wordt medisch geholpen, gisteren in Italië.Beeld Afp

Reddingswerkers banen zich een weg door ingestorte betonplaten en bakstenen. Soms met hun handen. De tijd dringt. Honderden mensen liggen bedolven onder het puin. Na een dag van koortsachtig reddings- en bergingswerk zijn er 247 doden geteld.

Redactie

Reddingsmedewerkers zijn de hele nacht doorgegaan met het zoeken naar slachtoffers. Rond 05.00 uur kwam er nog een zware naschok, die een kracht had van 4,5 op de schaal van Richter.

Het zwaarst getroffen is Pescara del Tronto. "Het gebied bestaat niet meer, vrijwel alle huizen zijn ingestort. Het is een ramp'', zei de burgemeester. In Accumoli, ongeveer tien kilometer naar het noorden, vielen negen doden en worden een paar mensen vermist. De schade is zo groot, dat 2500 mensen dakloos zijn geworden.

Miriam Marini zit rond het middaguur met een glazige blik voor zich uit te staren. Haar blonde krullen zitten vol stof. De vrouw zit op een stuk beton, omgeven door puin, in wat eeuwenlang de hoofdstraat van Amatrice was. Haar moeder ligt onder een hoop puin aan de overkant. "Mama was 78. Ik denk niet dat ze nog leeft. Mijn nichtje en ik sliepen ook in dat huis. Wij konden op wonderbaarlijke wijze van het balkon springen. Maar mijn moeder hebben we niet meer gezien." Miriam huilt niet. "Al mijn tranen zijn op. Ik voel alleen nog wanhoop."

Aan het einde van de hoofdstraat steekt een beschadigde kerktoren boven de puinhopen uit. De wijzers van de klok zijn om 3.36 gestopt met bewegen. Terwijl iedereen lag te slapen, begon dit middeleeuwse bergdorpje hoog in de Apennijnen hard te schudden en te trillen. In twintig seconden is meer dan de helft van de huizen ingestort. Hoewel iedereen hier weet dat er in dit deel van Italië altijd kans op een zware aardbeving is, kwam het nachtelijke natuurgeweld toch volkomen onverwacht.

Umberto Palaferri, 76 jaar oud, lag te slapen in zijn woning op de hoek van de hoofdstraat. In het roze huis zitten grote gaten, een verdieping is verzakt. "Ik hoorde een hard gegrom en ineens scheurde de muur naast me open. Het werd aardedonker. Ik heb een zaklamp gepakt en toen het weer stil was, ben ik over de trap naar beneden gehold." Umberto vertelt het kalm. Maar wanneer een buurvrouw hem ziet en huilend omhelst, springen de tranen in zijn ogen en zegt hij: "Op 11 augustus is mijn vrouw overleden. Nu ben ik ook mijn huis kwijt. Ik heb helemaal niets meer."

Artikel gaat verder onder afbeelding.

Een man leunt op restanten van een gebouw in Amatrice. Beeld ap
Een man leunt op restanten van een gebouw in Amatrice.Beeld ap
null Beeld anp
Beeld anp

Franciscus
Paus Franciscus leeft mee met de bevolking, vertelde hij gisteren. Hij schrapte een geplande toespraak en ging in gebed voor slachtoffers en overlevenden. "Toen ik de burgemeester van Amatrice hoorde zeggen dat zijn plaats niet meer bestaat en dat er kinderen onder de slachtoffers zijn, was ik diep bedroefd'', zei de paus tegen de tienduizenden toehoorders die voor de audiëntie naar het Sint-Pietersplein in Rome waren gekomen.

Het midden van Italië wordt vaker opgeschrikt door aardbevingen. In 2009 kostte een beving met een kracht van 6,3 in L'Aquila, zo'n 100 kilometer ten zuiden van het huidige epicentrum, het leven van bijna 300 mensen. Door de aardbeving toen werden tienduizenden huizen vernietigd. Zo'n 1.500 bewoners raakten gewond.

Bekijk hieronder de tweets van Pauline Valkenet, onze correspondent in Italië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden