Dodental mijnramp Siberië boven 100

novokoeznetsk – De methaangasexplosie in een Siberische kolenmijn afgelopen maandag, heeft aan zeker 107 mensen het leven gekost. Daarnaast worden nog drie mijnwerkers vermist. Van de ongeveer tweehonderd kompels die in de mijn waren toen de explosie zich op 270 meter diepte voordeed, zijn er 93 gered. De ramp voltrok zich in de Olejanovskaja-mijn, in Novokoeznetsk in de regio Kemerovo.

Onder de doden zijn een Brit en zijn tolk. De Brit was met vertegenwoordigers van het mijnbouwbedrijf en veiligheidsexperts in de mijn om Britse apparatuur te inspecteren die gevaarlijke stoffen meet. Ongeveer 20 topmensen uit het mijnbouwbedrijf zouden ook zijn omgekomen. Nabestaanden krijgen minstens 19.000 euro om het hoofd boven water te houden.

De mijn is sinds 2002 in bedrijf en produceert ongeveer drie miljoen ton steenkool per jaar, aldus persbureau RIA-Novosti. De voorzitter van de Onafhankelijke Bond van Koolmijnwerkers, Aleksander Sergejev, pleitte voor een wettelijk verbod op het werken in mijnen die geen ventilatie voor methaangas hebben.

Vorig jaar vielen bij ongelukken in mijnen zeker 30 doden. De meeste slachtoffers kwamen om bij een brand in een Siberische kolenmijn. In 2004 kwamen bij een methaangasexplosie in een andere mijn bij Novokoeznetsk 47 mijnwerkers om.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden