Dodental in ingestort warenhuis Zuid-Korea is opgelopen tot 113

SEOUL (AP, AFP, Reuter) - Reddingswerkers vrezen dat het dodental in het ingestorte warenhuis in de Zuidkoreaanse hoofdstad Seoul zal oplopen tot boven de 200. Het dodental was gisteren tot 113 gestegen, maar reddingswerkers zeiden in het puin nog meer lijken te hebben gezien.

Er waren vele honderden mensen in het vijf verdiepingen tellende Sampoong warenhuis, toen dat donderdag in enkele seconden tijd instortte. Er raakten 910 mensen gewond, van wie enkele tientallen gisteren nog werden gered nadat ze de nacht in het donker onder het puin hadden doorgebracht. Er worden nog zo'n 170 mensen vermist.

Het reddingswerk ging gisteren ook na het invallen van de duisternis door. Schijnwerpers verlichtten de ruïne waar talloze vrijwilligers meehelpen de ruïne te doorzoeken. De in Zuid-Korea gestationeerde Amerikaanse strijdkrachten stuurden deskundigen en materiaal waarmee zelfs adem kan worden waargenomen.

Deskundigen denken dat ernstige constructiefouten, achterstallig onderhoud en winstbejag de oorzaak zijn voor de warenhuisramp. Uit het eerste onderzoek is niets van een gasexplosie gebleken, zei de burgemeester van Seoul, Choe Byung-yul, gisteren op een persconferentie.

De ochtend voor de ramp had een inspectieteam van de overheid het gebouw bezocht nadat iemand grote scheuren in de muren op de vijfde verdieping en bezwijkende plafonds had gemeld. Toch liet de bedrijfsleiding de zaak tot in de namiddag open voor het publiek. Toen eindelijk tot evacuatie werd besloten bleek het te laat. De directie is door de politie ondervraagd.

President Kim Young-sam heeft opdracht gegeven tot een uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van de ramp. “Ik kan niet geloven dat dit heeft kunnen gebeuren”', zei hij. In Zuid-Korea groeit de kritiek op de veiligheidsnormen van de binnenlandse bouwondernemingen die ook internationaal actief zijn.

- Pagina 4: Economisch wonder wordt nachtmerrie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden