Dodental Gaza loopt op tot 280

Een Palestijnse familie vlucht na een Israëlische luchtaanval op gebouwen in een vluchtelingenkamp in de zuidelijke Gazastrook. (AP)

Israël heeft ook vandaag zijn luchtaanvallen op de Gazastrook voortgezet. Het aantal mensen dat is omgekomen tijdens de aanvallen in de Gazastrook is opgelopen tot 280, zo melden lokale hulpdiensten.

Na de verwoestende aanvallen van zaterdag, waarbij meer dan honderd ‘doelen’ werden geraakt, werd vanochtend onder andere het televisiegebouw van Hamas getroffen. Hamas zette de uitzendingen voort, kennelijk vanuit mobiele tv-wagens. Verder trof Israël een moskee die volgens een legerwoordvoerder als wapenopslagplaats zou dienen.

Intussen heeft Israël ruim zesduizend reservisten opgeroepen en speculeren Israëlische media dat binnenkort ook grondtroepen Gaza zullen binnentrekken. Hun voornaamste doelwit zou het web aan ondergrondse gangen, ruimtes en wapenopslagplaatsen zijn dat Hamas de afgelopen jaren in Gaza heeft aangelegd. Volgens Israël zou Hamas hierbij het voorbeeld van Hezbollah in Libanon hebben gevolgd en bij de aanleg hulp hebben gekregen van Iraanse adviseurs.

In Gaza heerst voornamelijk ontreddering en woede. Angstige inwoners blijven thuis. Er is weer elektriciteit, maar niemand weet voor hoe lang. De ziekenhuizen kunnen het aantal gewonden niet aan - mensen liggen er in rijen te wachten op hulp. Onder de doden bevindt zich een aantal hoge functionarissen, onder wie de gouverneur van Centraal-Gaza, de chef van politie en het hoofd van de veiligheidsdienst van Hamas.

Gisteren en ook vandaag werden vanuit Gaza enkele tientallen raketten op het zuiden van Israël afgevuurd. Israël houdt rekening met verder reikende Palestijnse raketaanvallen, waardoor nu naar schatting zo’n kwart miljoen Israëliërs binnen het bereik van de raketten valt. Toch is de steun onder bevolking voor het Israëlische optreden vrijwel unaniem. Slechts hier en daar klinkt een kritische noot. Opvallend is dat terwijl Palestijnse en Arabische zenders vrijwel continu bloedige beelden uitzenden van de doden en gewonden en de enorme verwoestingen, de Israëlische tv dat soort beelden censureert en zich veel meer richt op de raketinslagen aan Israëlische kant en de door het leger vrijgegeven beelden van de doelen en ‘chirurgische luchtacties’. Daarbij wordt benadrukt dat die gericht zijn tegen Hamas en dat Israël probeert geen onschuldige slachtoffers te treffen.

De internationale gemeenschap heeft tot nu toe, alle veroordelingen ten spijt, vrij lauw gereageerd. De Veiligheidsraad riep de betrokken partijen op om ,,onmiddellijk een einde te maken aan al het geweld en alle militaire activiteiten''. Maar met name de reactie van de Verenigde Staten, die verzochten Israël te proberen geen burgers te doden en Hamas opriepen te stoppen met het afvuren van raketten ‘als ze willen dat het bommengooien stopt’, duidt erop dat de VS een te krachtige veroordeling van Israël zal tegenhouden.

Israëlische leiders kondigden zaterdag aan toe dat de operaties doorgaan ‘zo lang dat nodig is’.

Vanuit Damascus riep de politiek leider van Hamas, Khaled Masjaal, de Palestijnen op een derde intifada (opstand) te beginnen. “Het verzet gaat door met zelfmoordaanslagen”, aldus Masjaal. Op de Westoever kwam het tot botsingen tussen Palestijnse demonstranten en het Israëlische leger.

Egypte heeft de aanvallen scherp veroordeeld, maar wees ook met een beschuldigende vinger naar Hamas, dat de waarschuwingen van Caïro had genegeerd en door was gegaan met zijn raketaanvallen. In meerdere steden in de Arabische wereld hebben demonstranten betoogd tegen de aanvallen op de Gazastrook. Toch besloot de Arabische Liga om pas op 2 januari bijeen te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden